Vogelbekdier

HomeDierenbibliotheek |  KidsplaceBannersWallpapers | Maud | FilmpjesContact |

Algemeen

De meeste zoogdieren zijn levenbarend. De Monotremata zijn uniek, omdat het de enige zoogdieren zijn die eieren leggen. Er bestaan drie soorten Monotremata: het vogelbekdier, de gewone vachtegel en de Australische mierenegel. Hun eieren hebben een weke schaal en komen al na tien dagen uit. De naakte, nog onvolgroeide jongen zijn voor hun voedsel en bescherming helemaal afhankelijk van hun moeder. Omdat ze eieren leggen, beschouwt mende Monotremata als `primitiefe` dieren. Toch vertonen zij alle andere zoogdierkenmerken: warmbloedigheid, een vacht, en het zogen der jongen.

Het vogelbekdier

Het vogelbekdier is half water- en half landdier. Het leeft in holen langs plassen en stromend water in Oost-Australie en Tasmanie. Vogelbekdieren hebben territoriudrift, en elke probeert een stukje rivier voor zichzelf te reserveren. Van neus tot staartpunt gemeten is het vogelbekdier 45-60 cm lang. Zijn eend-achtig snavel is zacht en buigzaam en wordt gebruikt om in waterbedding naar prooi te wroeten. Hij is gevoelig voor de zwakke elektrische velden die door prooi worden voortgebracht.

Mierenegels

Beide soorten mierenegels hebben een gespierd lichaam, dat bedekt is met zowel vacht als stekels. De kop loopt spits toe en eindigt in een lange snuit. Ze bezitten geen gebit, maar de achterkant van de tong is benig en bij het vermalen van voedsel wrijft dit stuk tegen de bekwanden. Mierenegels zien slecht, maar ruiken des te beter. De Australische mierenegel komt vor in Australie, Tasmanie en Nieuw-Guinea. Hij leeft alleen en is voral in de schemering en `s nacht actief. Hij beweegt zich makkelijk over de meeste bodemtypen. Bij het zwemmen gebrukt hij zijn snuit als snorkel.

Vogelbekdier Vogelbekdier Gewone mierenegel