Kompaskwal

HomeDierenbibliotheek |  KidsplaceBannersWallpapers | Maud | FilmpjesContact |

Algemeen

Er zijn veel verschillende soorten kwallen: Grote, kleine, giftige en niet giftige kwallen. Kwallen zwemmen meestal in zee, als ze op het droge komen gaan ze dood. Kwallen zijn vrij simpel van bouw, en bestaan voor 95% uit water. Ze hebben maar 1 gat in hun lichaam, daar komt hun ontlasting uit en hun eten/drinken komt er ook door na binnen.

Steek

Een kwal heeft in zijn tentakels gif, om zijn vijanden of prooien te doden of af te zwakken.
Als je na een steek niet gelijk word geholpen dan kun je dood gaan, mits het gif sterk genoeg is. Bij mensen is een beet pijnlijk en het jeukt, bij een kleiner dier gaat het dood of raakt het verlamd.

Voortplanting

Kwallen hebben geen seks, in plaats daarvan stoot de mannetjeskwal zijn spermacellen in zee, ze komen dan aan bij een vrouwtjeskwal. De vrouwtjeskwal houd haar eicellen aan de onderkant vast. Omdat dit proces meer kans van slagen geven komen ze in groepen samen. Als het proces gelukt is dumpt het vrouwtje haar eitjes in zee. Daarna komen ze uit. Als de larven uit komen zien ze er al snel uit als kleine kwalletjes, maar in plaats van om hoog te gaan kruipen ze naar de bodem. Daar gaan ze op stenen zitten en dan lijken ze net op zeeanemonen. Maar dan gebeurt er weer wat vreemds. Onder de tentakelkrans van het poliepje verschijnt er een andere tentakelkrans. Daartussen wordt het lichaam ingesnoerd. Dit gaat door en het ziet er uit als een stapeltje schoteltjes. Op een bepaald moment laat het bovenste schoteltje los, draait het om en zwemt het weg. Dit schoteltje zal uitgroeien tot een kwal zoals we die kennen.

Kwal Kompaskwal Kwal