Antarctica

HomeDierenbibliotheek |  KidsplaceBannersWallpapers | Maud | FilmpjesContact |

Klimaat verandering

Het klimaat veranderd. Daar door komt de natuur ernstig in gevaar.
Voor veel dieren verdwijnt of verandert straks hun leefgebied (biotoop). Vele dieren zullen dit niet kunnen overleven. Voor andere organismen is de opwarming van de aarde een voordeel, zoals planten, want zij groeien sneller, omdat er meer CO2 in de lucht komt. 
Omdat de aarde aan het opwarmen is, smelt het ijs op de Noord- en Zuidpool, waardoor de zeespiegel omhoog gaat. Ook smelten gletsjers en de ijskap op Groenland, ook hierdoor stijgt de zeespiegel. Voor prachtige koraalriffen is dit een ramp, want deze zijn niet gewend om zo diep in het water te liggen. 
Ook voor landen die onder de zeespiegel liggen is de zeespiegel geen pretje. Deze landen hebben nu meer kans om te overstromen. Om dit te voorkomen moeten er meer dijken gebouwd worden.
Door de opwarming breiden de woestijnen zich ook uit. Hierdoor komt er minder savanne. Dit betekent voor veel dieren, minder ruimte om te leven en meer kans om te sterven.


Koraalrif
Een koraalrif met felle kleuren.

Dit komt voor een groot deel door het verbranden van fossiele brandstoffen, maar ook omdat er andere broeikasgassen in de lucht komen, zoals Methaan en CFK'S.
Fossiele brandstoffen worden verbrand door auto's, vliegtuigen, helikopters, treinen, fabrieken enz enz. Door deze verbranding komt CO2 vrij, dit veroorzaakt voor een groot deel het Versterkte broeikaseffect.
Methaan-gas zit in koeienmest en CFK'S zit in spuitbussen en koelkasten, ook deze twee broeikasgassen veroorzaken opwarming van de aarde.

Koeien
Koeien produceren methaangassen.

Al deze gassen komen in de lucht en veroorzaken dat het steeds warmer wordt op aarde. Dat komt omdat de zonnestralen niet meer door de atmosfeer terug kunnen. 

Milieuvervuiling

Ook zorgen bepaalde gassen in fossiele brandstoffen (zwaveldioxide en stikstofoxide) voor 'zure regen'. Als deze gassen in contact komen met water veranderen ze in zwavelzuur en salpeterzuur. Dit zuur komt mee met de regen en beschadigd onderdelen van bomen. Ook tasten deze zuren zandstenen aan, zoals kalk. In Oost-Europa zijn duizende meren verzuurd, door het gevolg van zure regen. In deze meren leeft nu geen vis meer.

Energie besparen

Dus spring zuiniger om met energie, of gebruik duurzame engergie, dat is niet schadelijk voor het milieu. Voorbeelden van duurzame energie zijn: energie uit milieuvriendelijke brandstoffen (koolzaadolie, zonnebloemolie), zonne-energie, windenergie en waterkrachenergie.
Geen milieuvriendelijke brandstoffen zijn: aardolie, aardgas en steenkool. Dit zijn de 'vervuilers'.
Als er niet snel een oplossing komt voor het probleem zal er over vijftig jaar geen ijs meer op de Noord- en Zuidpool liggen. Misschien is Nederland dan wel verdwenen, verdwenen in de zee...

Windmolen - Veroorzaken horizonvervuiling
Een vorm van duurzame engergie

Er zijn wel manieren om co2 te stoppen. Auto's kunnen op waterstof rijden. Er moet overal groene stroom komen. Dit kost veel geld. Dus koop zonnepanelen en voorzie je huis van groene stroom. En koop een auto die niet op co2 loopt (of bijna niet).

Het 5 voor 12...
Wat doe jij tegen klimaatverandering?