Tuimelaars

HomeDierenbibliotheek |  KidsplaceBannersWallpapers | Maud | FilmpjesContact |

Algemeen

Dolfijnen, rivierdolfijnen en bruinvissen zijn snelzwemmende waterzoogdieren die toto de groep van de tandwalvissen behoren. Dolfijnen vormen de meest talrijke walvissengroep. Ze leven in kustwateren en zeeen. Ook de orka, die wel een lengte van 9 meter kan bereiken, is in deze familie gekomen. Rivierdolfijnen hebben een slecht gezichtsvermogen. Ze komen voor in een aantal Aziatische en Zuid-Amerikaanse rivieren. Bruinvissen leven in ondiepen kustwateren. Vele soorten dolfijnen en bruinvissen leven in sociale groepen (scholen). Ze navigeren en vinden voedsel door geluidsgolven uit te zenden. Deze worden weerkaatst door vaste objecten in hun baan (echolocatie).

Bouw dolfijnen

Dolfijnen hebben een gestroomlijnd, torpedovormig lichaam, een gladde onbehaarde huid en geen uitwendige oren of achterledematen. Hun sterke staartvinnen bewegen op en neer en duwen hen zo door het water, terwijl ze met hun platte vinnen sturen. De rugvin fungeert als stabilisator. Dolfijnen bezitten bovenop de kop 1 neusgat (spuitgat). Ze komen aan het oppervlak om adem te halen. De meeste soorten hebben een vooruitstekende snuit met scherpe tanden en een rond voorhoofd.

Bruinvissen

Vijf van de zes soorten bruinvissen tref je wereldwijd in kustwateren aan. Ze zijn vaak schuw en leven alleen of in kleine scholen. Evenals dolfijnen jagen ze met behulp van echolocatie op prooi, zoals pijlinktvissen. Ze bezitten echter niet de snuit en de voorhoofdsbolling van dolfijnen. De bruinvis komt in Europese wateren voor. Hij is klein en forsgebouwd. De huid heeft een zwart-grijs-wittekening. De tanden zijn spatelvormig.

Tuimelaar Gewone dolfijn Bruinvis