home
foto's
reizen

Burkina Faso 2018

wandelreis

9 - 23 november

geboekt bij Natuurlijk Reizen, georganiseerd door Papillon Reizen


IMG_5861 20181115 Sindou Peaks

Schilderachtige dorpjes, nijlpaarden, indrukwekkende rotsformaties, stuwmeren en eeuwenoude rotswoningen: onze Burkina Faso wandelreis is een aaneenschakeling van bijzondere plaatsen en belevenissen! Deze wandelreis voert naar het landelijke westen van Burkina Faso met haar gastvrije bewoners. Natuurschoon, rust en een kennismaking met de lokale bevolking en hun cultuur gaan hand in hand. Met toestemming van de dorpschefs wordt er overnacht in karakteristieke dorpjes met lemen huizen.

IMG_6021-2 stitch



Historie
De Mossi waren de heersers in het huidige Burkina Faso, tot de Fransen in 1896 de zeggenschap over Opper-Volta (Boven-Volta) overnamen. Op 5 augustus 1960 kwam er een einde aan het koloniale tijdperk en werd Opper-Volta onafhankelijk.  Op 4 augustus 1984, een jaar nadat Thomas Sankara door een staatsgreep aan de macht kwam, werd de naam van het land veranderd in Burkina Faso: land van de oprechte mensen.  De inwoners worden Burkinabé (in het Nederlands Burkinabezen) genoemd. De geschiedenis van het land is vreedzaam te noemen, zeker in vergelijking met andere landen. 
Geografie
Burkina Faso is volledig door land omsloten. Het land is voornamelijk vlak met een heuvelachtig gebied in het midden. Het noordoostelijke deel van het land is woestijn (Sahel). Met een hoogte van 749 meter is de Tena Kourou het hoogste punt van het land. In het zuidwesten, rondom Banfora is veel natuurschoon te bewonderen, zoals watervallen, indrukwekkende rotsmassieven en meren.
Klimaat
De periode van juni tot september, het regenseizoen, wordt gekenmerkt door periodes met – zeer welkome - regenbuien, die het land groen doen kleuren en de gewassen de grond doen uitschieten. De temperaturen zijn vaak aangenaam; de luchtvochtigheid kan soms hoog zijn. Vanaf september begint het droge seizoen en in de loop van november dalen de temperaturen, met dagtemperaturen veelal rond de 25 graden Celsius en koelere nachten.  Toen wij er waren was het echter boven de 35 graden, dus 10° warmer dan verwacht.
Maart, april en mei staan bekend als de warme maanden, waarin de temperaturen op kunnen lopen tot boven de 40 graden Celsius en er af en toe al een verfrissende bui kan vallen.
Taal
Sinds de kolonisatie door Frankrijk is Frans de officiële voertaal in Burkina Faso. De meest gesproken lokale talen zijn Moors, Peul en Dioula.  Daarnaast is er een veelheid aan talen, globaal kan gesteld worden dat elke bevolkingsgroep zijn eigen taal heeft. Sommige talen kennen daarnaast nog streekgebonden dialecten.
Religie
Circa de helft van de bevolking is moslim, de andere helft christen. Traditionele gebruiken en geloven zijn vrijwel overal verweven in de geloofsbeleving.


  kaartje Burkina Faso


Donderdag 8 november  - vertrek naar Ouagadougou

V  9:25 AF 1241 Schiphol - Parijs Charles de Gaulle A 10:45
V 13:15 AF 0584 Parijs CDG 2E - Ouagadougou A 22:00

's morgens vroeg om 5:45 sta ik klaar voor de bus naar Schiphol en ben natuurlijk veel te vroeg voor de vlucht naar Parijs. Daar aangekomen moet ik met een bus naar een andere terminal voor de vlucht naar Burkina Faso. Aankomsttijd op de luchthaven van Ouagadougou is 22 uur met Air France. Na de noodzakelijke douaneformaliteiten, word ik door een taxichauffeur die met een brief waarop mijn naam staat opgewacht en naar Hotel Pavillon Vert gebracht. Het is heel rustig in de stad, zo rond 23 uur, maar dat is de volgende dag wel anders.

Volgens diverse weerapps zou het zo rond de 38° zijn, een stuk warmer dan ik uit de reisbeschrijving had begrepen.


1. Vrijdag 9 november Ouagadougou

Extra dag in Ouagadougou  Wat rond gelopen in de straten rond het hotel. Ik had water gezien op de kaart, dat bleek een stuwmeer en langs de oever lag heel veel afval. Er stonden ook paarden.
De markt gevonden vlakbij en daar gelopen, op sommige plaatsen erg donker. Alles is er te koop.
In de middag nog een rondje om het station gelopen, rond het middaguur is het te warm. Weinig foto's gemaakt, ik wist niet waar ik moest beginnen ik wilde eerst alles op me in laten werken. Er zijn wat doorgaande geasfalteerde wegen met daartussen onverharde met veel kleine huisjes en winkeltjes. Veel laagbouw en ook veel stof. Het was behoorlijk warm (38°) en het hotel had geen airco. Wel een binnenplaats met veel groen en een aantal handelaren die graag spullen wilden verkopen, waaronder een jongeman met een hele verzameling armbanden die ik allemaal voor €20 kon kopen.
Eind van de dag kennis gemaakt met de gids Ibrahim en medereiziger Elizabeth.







2. Zaterdag 10 november

De eerste dag start met de reis per bus met airco van Ouagadougou, vertrek 9:00 via Bobo Dioulasso naar Banfora in het westen van het land. Onderweg stopt de bus een paar keer, ook voor politiecontroles waarbij iedereen de bus uit moet en na controle weer mag instappen. Een reis van totaal circa 450 kilometer. Aankomst rond zonsondergang.
overnachting in hotel Canne a Sucre, met lekker eten en airco op de kamer.





3. Zondag 11 november

Voordat we met de minibus naar het 50 km verderop gelegen Sindou vertrekken gaan we nog even de markt op. Deze is alleen op zondag en het is er behoorlijk druk. Er is van alles te koop en het begint al aardig warm te worden. Nadat er voldoende passagiers zijn vertrekt het busje, er worden nog een heleboel lokale dames op de achterbank gepropt die een eindje verder weer uitstappen.
In Sindou overnachten we in Campement Solidarité Soutrala.
Na een eenvoudige lunch en een middagdutje verkennen we het plaatsje.




4
. Maandag 12 november

Om 8 uur staat een minibus klaar voor de reis van 50 kilometer naar Niansogoni, het startpunt van de wandeltocht door het fraaie westen van Burkina Faso. Vanochtend klimmen we met een lokale gids naar een eeuwenoud dorp van lemen huizen, dat op 400 meter hoogte tegen de bergwand gebouwd is en veel overeenkomsten vertoont met de Tellem-rotswandwoningen in het Land van de Dogon in Mali. Het oude dorp is door de natuurlijke bescherming van de rotsen en de goede zorgen van de lokale bevolking in goede staat. Voorwerpen, die ooit volop gebruikt worden, verklaren het toenmalige dagelijkse leven. Het is inmiddels verlaten maar wordt nog wel gebruikt voor animistische rituelen.
Na de lunch in het nabijgelegen kampement wandelen we over smalle paden door de natuur naar een circa 12 km verderop gelegen dorp, waar de nacht wordt doorgebracht kamperend op de hof van een lokale familie, waar we net voor donker aankomen. Er wordt voor ons een koud biertje gehaald. Inmiddels is reisgenote Harma ook gearriveerd.


5.  Dinsdag 13 november

Een lange wandeling van 22 kilometer vandaag, gesplitst door een lange pauze bij een school waar we lunchen en in de schaduw van de mangobomen wachten tot het iets minder warm is.
Cashew-, teak- en palmbomen domineren de beplanting langs de paden en wegen, plantages worden afgewisseld door velden vol katoen, Burkina Faso’s witte goud.
In de namiddag gaan we naar de hof van de moslimfamilie, waar we kamperen bij de put. Het toilet is ingestort en de wasplaats is achter een stuk plastic.
Omdat de bierflessen niet meegenomen mogen worden gaan we na het diner naar de locale pub in het dorp. Het koude Brakina bier smaakt weer voortreffelijk.
 






6. Woensdag 14 november

Na het ontbijt starten we met een wandeling van circa 10 kilometer  naar Sindou, gelegen aan de voet van de gelijknamige pieken, waar de nacht weer in Campement Solidarité Soutrala wordt doorgebracht. In de middag is er een uitstapje georganiseerd naar een nabijgelegen pottemakersdorpje waar we een voorstelling te zien krijgen van vrouwen die met (zware!) aardewerken potten op hun hoofd dansen. Zie het filmpje op Youtube. Na afloop gaan we nog een biertje drinken in een cafe in Sindou, het koudste biertje ooit. Transport met de tricycle, die ook gebruikt wordt voor onze bagagevervoer.


7. Donderdag 15 november

De ochtend staat in het teken van de imposante pieken van Sindou. De gids Sinalli is geboren en getogen in Sindou en kent de geheimen van de pieken en de lokale geschiedenis op zijn duimpje. Menige piek heeft een verhaal. De lunch wordt genuttigd in de koninklijke grot aldaar.
In de namiddag gaan we naar een stuwmeer op ongeveer 9 km loopafstand. Dit stuwmeer is ooit met hulp van Cuba aangelegd en is alleen voor irrigatie bedoeld, er wordt geen electriciteit opgewekt. Onderaan de dijk van het meer is een vissersnederzetting, waar vannacht gekampeerd wordt. Het toilet is erg primitief maar gelukkig kunnen we die van de buren gebruiken. Die hebben een groot huis en in hun tuin worden we uitgenodigd om een drankje te drinken. Later zorgen ze ook voor onze dagelijkse gekoelde Brakina.





8. Vrijdag 16
november

Het stuwmeer is een bron van leven en inkomsten voor de omgeving. Voor de vissers, en voor de landbouwers, die hun akkers irrigeren met het water uit het meer.
Vanochtend wordt er zo'n 9 kilometer gelopen. Vanaf het meer lopen we een groot deel langs de irrigatiekanalen, waar ik ook nog een keer onderuit ga door de losse steentjes. De bestemming is een school, aan de rand van het dorp. Hier wordt geluncht en de nacht doorgebracht. 
In de middag wordt een uitstap gemaakt van 2 uur naar de op circa 3 km afstand gelegen rotsformatie de Cavernes. Een relatief onbekende rotsformatie, die – evenals de pieken van Sindou – ooit een levendig dorpsleven kende.


9. Zaterdag 17
november

Vandaag staat er een lange wandeling op het programma. De route voert over paden, waar de kok en chauffeur niet kunnen komen met de tricycle en vanwege de warmte besluiten we voor zonsopkomst te vertrekken en door te lopen tot het eind van de wandeling van 6 uur en 18 km.
Dus in het donker opstaan, inpakken en ontbijten. In het begin is het bewolkt maar het wordt al snel weer warm. Om 11 uur komen we in het dorpje aan waar we bij de school kamperen. De rest van de dag hangen we daar wat rond in de schaduw van de mangobomen en kijken naar de voorbijkomende geiten, koeien en kinderen. Helaas is er 's avonds geen bier verkrijgbaar.



IMG_5954 20181118


10. Zondag 18 november

Een wandeling van 12 kilometer voert langs de stuwdam van het Moussoudougou meer naar een bananenplantage, waar gestopt wordt voor de lunchpauze bij huisjes die voor onderhoudsmedewerkers van de stuwdam zijn.
Na de lange lunchpauze vertrekken we voor de 10 kilometer verderop gelegen bestemming Bodadiougou waar zelfs een plaatsnaambord langs de weg staat.
We kamperen op het erf van een lokale familie (van de Turka bevolkingsgroep), waar het een drukte van belang is en er in een huisje achter onze tenten door jongeren tot laat naar films wordt gekeken. De vrouw des huizes vertelt nog een verhaal, simultaan vertaald door Ibrahim.
's avonds bliksemt het in de verte, maar omdat het geen regentijd is zou het niet gaan regenen. Maar dat was wel zo, eerst een korte bui, daarna ging het later in de nacht flink regenen. Gelukkig was de tent goed waterdicht maar omdat die dicht moest erg benauwd en warm.


11. Maandag 19 november

Vandaag voert een wandeling van ruim 10 kilometer naar de Dômes de Fabedougou. Er wordt onderweg geluncht en in de loop van de middag worden aan de voet van de imposante Dômes de Fabedougou de tenten opgezet. Er zijn grote stalen pijpen in het landschap, ooit nog door de fransen aangelegd voor de irrigatie van de suikerrietplantage waar we uitzicht op hebben. Omdat er weer regen dreigt kamperen we onder afdakjes die daar staan, die de warmte vasthouden. Op een paar regendruppels na blijft het overigens droog. Na zonsondergang komt er nog een grote kudde runderen voorbij.


IMG_5997 20181119 water


IMG_6039 20181120 Karfiguéla


12. Dinsdag 20 november

Bij de opkomende zon worden de Dômes bezocht die we voor ons alleen hebben.
Na het ontbijt en een korte wandeling over rotsachtige ondergrond komen we bij de nabijgelegen watervallen van  Karfiguéla waar ik lekker in de stroom kan baden en afkoelen.
Na het verfrissende bad gaat de wandeling verder via een laan met fraaie oude bomen en langs irrigatiekanalen. Na een wandeling van 8 kilometer door de rijstvelden komen we in Tengréla, bekend van het meer, waar nijlpaarden wonen. De bestemming is een kampement aan de waterkant.
Tegen vijf uur varen we met een eenvoudige houten praam het meer op om nijlpaarden te spotten. Behalve de ondergaande zon, veel waterlelies en vogels zien we uiteindelijk een nijlpaard die in het water naar ons ligt te kijken.
Ondertussen is de kok druk in de weer om een feestelijke maaltijd te bereiden, ter afsluiting van de tijd samen, maar helaas wordt ik erg misselijk en moet afhaken, waarschijnlijk last van de warmte.
De nacht wordt doorgebracht in het kampement.


13. Woensdag 21 november

Na het ontbijt nemen we afscheid van de kok Dannie, de gidsen Alassan en Sinalli en de tricycle chauffeur en gaat de reis per auto naar het 7 km verderop gelegen Banfora. Hier nemen we de bus naar Bobo Dioulasso, de tweede grootste stad van Burkina Faso waar we rond lunchtijd aankomen. We overnachten in het fraaie hotel Villa Rose, wat gerund wordt door een Nederlandse vrouw en haar partner.
In de middag bezoeken we met Ibrahim (die hier is opgegroeid) de oude moskee en de oude wijk van de stad. De moskee is gebouwd van modder en is tijdens de afgelopen regentijd behoorlijk beschadigd en wordt weer gerestaureerd. Omdat we onze schoenen uit moeten doen is het lopen hier erg pijnlijk. In de oude stad lopen we langs een rivier met veel afval, een smid die beeltjes maakt (waar ik er een van koop) een locale bierbrouwer en een muziekcentrum voor kinderen.


IMG_6106 20181121 Bobo Dioulasso


IMG_6138 20181122


14. Donderdag 22 november

In de ochtend nemen we de bus terug naar Burkina Faso’s hoofdstad Ouagadougou wat de rest van de dag duurt. Na aankomst in Ouaga brengen we Elizabeth naar haar hotel en gaan we verder met de taxi naar ons hotel Pavillon Vert.


15. Vrijdag 23 november

Op de laatste dag van deze reis moeten we vroeg op om de wekelijkse ceremonie van het ‘valse vertrek’ bij het paleis van Moro Naba bij te wonen en eer te betonen aan de Mossi cultuur. We zijn ruim een uur te vroeg, er is nog niemand als we daar aankomen (6:20), de ceremie begint na 7:30 en is vrij snel weer afgelopen met een kanonschot. Helaas is het niet toegestaan om foto's te maken. Omdat er geen taxi is lopen we nog een stuk, o.a. langs de kathedraal en zien onderweg iemand de heg knippen langs de weg.
Met Ibrahim gaan de naar de naastgelegen markt (Marché de Sankariaré), waar ik en lap stof en een plastic keteltje koop.
De rest van de dag blijf ik in het hotel, het is me te warm buiten.
Na het diner worden we door Ibrahim met een taxi naar het vliegveld gebracht, waar we veel te vroeg aankomen en heel lang moeten wachten voordat we door kunnen via de douane, security en nog meer tassencontrole voor de terugvlucht van 23:45 naar Parijs.
V 23:45 AF 0584 Ouagadougou - Parijs CDG 2F A 6:15


IMG_6140 20181123 Ouagadougou


IMG_6058 20181120 Karfiguéla


16. Zaterdag 24 november

Aankomst in Parijs rond 6 uur, met een treintje naar een andere vertrekhal en na lang wachten door de security. Dan moet ik nog lang wachten tot ik kan boarden en moeten we nog 50 minuten in het vliegtuig wachten voor vertrek omdat het mistig is in Amsterdam.
V 9:05 AF 8224 Parijs - Schiphol A 10:30
Het is proppen in de trein naar Amsterdam Centraal, zo druk heb ik het nog nooit meegemaakt, het lijkt wel Afrika!

Links:
Natuurlijk Reizen
Papillon Reizen
Lonely Planet
Landenkompas
Landenweb
Pilot guides
Talen in Burkina Faso
Travelblog Elizabeth Weir 1
Travelbog Elizabeth Weir 2
Wereldreis.net









IMG_5901 20181116


Weer:
Ouagadougou (weerplaza) 
Banfora (Yr)
Banfora (timeanddate)
Bobo-Dioulasso (timeanddate)
Sindou (Yr)


IMG_5922 20181116-8 Cavernes stitch

home
foto's
reizen