home
foto's
reizen

Iran 2017

18 - 29 oktober

korte stedentrip met Sawadee




Het oude Perzië en het moderne Iran, beide spraakmakend in hun eigen tijd. De Pers oftewel de Iraniër is echter door de eeuwen heen steeds hetzelfde gebleven; gastvrij, vriendelijk, vrolijk en trots op al het moois dat zijn land heeft voortgebracht. Tal van kunstschatten komen voorbij in onze rondreis door dit fascinerende gebied; het mondaine Teheran, het dichterlijke Shiraz, de eeuwenoude schoonheid van Persepolis, het droge woestijnleven in Yazd, en natuurlijk het sprookjesachtige Isfahan.  Al jaren was ik van plan om weer naar Iran terug te gaan. Ik was er eerder geweest in 1978 op doorreis naar India, net voor de Iraanse revolutie. Ik had een leuke reis gezien bij een klein reisbureau, Saffraan, met gegarandeerd vertrek, maar die werd toch geannuleerd. In dezelfde tijd was er bij Sawadee ook een reis naar Iran en die heb ik nog kunnen boeken.
Van mijn reis 40 jaar geleden kan ik me niet veel meer herinneren, ik ben toen niet in deze steden geweest maar ben vanuit Turkije via de Kaspische Zee en Mashad naar Afghanistan gereisd. Deze reis was een leuke korte hernieuwde kennismaking. Vergelijkbaar met Uzbekistan (zie mijn reis in 2014) maar toch anders en Yemen, waar ik in 2009 was.









Dag 1, woensdag 18 oktober   Amsterdam - Teheran
Deze dag begon pas in de middag op Schiphol met het vertrek naar Iran. Het tijdsverschil met Nederland was toen nog 1 ½ uur (tijdens wintertijd 2½ uur). Na een vlucht van 5½ uur komen we aan op Khomeini International Airport. Door de douane ging redelijk soepel, stempel in paspoort, en daarna geld wisselen. Ik was meteen miljonair. (€1,- is 40.000 Ryal = 4(000) Toman). Na het wisselen van $200,-  had ik dus ruim 3 miljoen ryals, waarbij een pak van 100 biljetten van 50.000 Ryal = €1,24.
Nadat iedereen door de douane is en geld heeft, gaan we met een bus naar ons hotel in Teheran, nog een flink stuk rijden. Het vliegveld ligt ver buiten de stad. We overnachten in het Kowsar Hotel, No 8 Shahid Mollaee St. Vali Asr Street. Hier komen we laat in de nacht aan.




Dag 2,  donderdag 19 oktober Teheran
Na een korte nacht gaan we de stad verkennen. Teheran is een zeer grote, moderne en heel drukke metropool. In Teheran wonen net zoveel mensen als in heel Nederland! Na het buffetontbijt in het hotel beginnen we met een wandeling en gaan we eerst naar de Arneense St Sarkis kathedraal.
Daarna lopen we verder naar de voormalige Amerikaanse ambassade, waarin nu een museum is gevestigd waar je kan zien hoe de Amerikanen voor de Iraanse revolutie allerlei spionageactiviteiten verrichtten vanuit dit gebouw. Op de muren in de omgeving is veel graffity te zien.
Na een lunch bij een restaurantje komen we bij het Golestan Paleis.Er worden geen tickets meer verkocht, maar we kunnen nog wel een aantal gebouwen (gratis) in. De toegangsprijzen voor buitenlanders zijn relatief hoog, vaak 10x die voor de Iraniers.
We gaan ook  een paar keer met de metro, lastig is dat mannen en vrouwen apart moeten reizen, dus als je niet goed afspreekt waar je uit moet stappen gaat het soms fout. Ook bleek de roze metrolijn nr 6 wel op het kaartje te staan maar nog niet te rijden.
In de avond dineren we in een restaurant in de buurt van het hotel. In Iran worden geen alcoholische dranken verkocht en het is even wennen aan het alcoholvrije bier (met of zonder limonadesmaak)

Dag 3,  vrijdag 20 oktober  Teheran - wandeltocht Tochal berg
De vrijdag in Iran is een vrije dag en al helemaal in Teheran: geen opstoppingen van de vele auto’s en (bijna) geen luchtvervuiling. In de ochtend gaan we met de publieke bus naar het noorden van Teheran om bij Darband de bergen in te gaan. Vooral op vrijdag zoeken veel Teherani’s hier in de bergen hun rust en de theehuizen zijn een ontmoetingplek bij uitstek voor de moderne jeugd.
 Vanaf het plein waar de bus aankomt moeten we nog met een taxi, waarbij natuurlijk weer de nodige discussie ontstaat over de afgesproken prijs (per persoon of per taxi) naar een ander plein waar een beeld staat van een bergwandelaar. Hier vandaan gaan we te voet verder de bergen in. Na een forse wandeling, soms erg stijl, komen we in ons guesthouse boven aan. Onderweg komen we veel wandelaars tegen op hun vrije dag. Vanuit het hotel is er prachtig uitzicht op de lichtjes van Teheran.
Osun Hotel, Tochal







Dag 4,  zaterdag 21 oktober  wandeling in de bergen - Teheran - Yazd
Na een frisse nacht gaan we na het ontbijt weer terug naar beneden. Het is nu veel rustiger, want voor de Teherani’s is het weekend alweer voorbij. We lopen het eerste stuk een andere route. Beneden aangekomen gaan we koffie drinken en sommigen waterpijp roken. Hierna lopen we verder naar het Sa’d Abad Museum Complex. Dit zijn tuinen met de oude paleizen van de shah. Hier bezoeken we 1 museum en gaan aan de zuidkant van de tuin er weer uit. Hier nemen we een taxi terug naar het hotel om de bagage op te halen, waarna we weer met taxi's naar het treinstation vertrekken. In Iran liggen de stations meestal buiten het centrum. Hier stappen we in de trein naar Yazd. Onderweg stoppen we een half uur in Qom om te bidden.
We overnachten in het Tehrani Hotel, in het centrum van Yazd


Dag 5  zondag 22 oktober  Yazd
Yazd
is het centrum van de leer van Zarathoestra. Deze leer was vóór islam de officiële godsdienst en stamt uit de periode van 550 voor Christus. Er zijn nog zo’n 10.000 aanhangers. De vereerders van Ahora Mazda legden vroeger hun doden neer voor de gieren op de 'Torens der stilte'. Zo werden aarde en lucht niet vervuild.
De oude stad van Yazd is heel bijzonder: een wirwar aan kronkelige straatjes waar, verscholen achter de muren, het leven op binnenplaatsen plaats vindt. Boven de muren zie je windtorens, die in de zomermaanden verkoeling brengen in de huizen.
In de ochtend bezoeken we de Jameh Moskee. Deze moskee heeft de hoogste minaretten van Iran.
In de middag laten we ons nog voorlichten over tapijten en bezoeken we het watermuseum. In de middag lopen we door de kleine straatjes naar een vuurtempel. En tegen de avond bezoeken we een arena van de lokale turnclub. Hier laten mannen zien wat ze kunnen doen. Zie de film die ik op youtube heb gezet (link onderaan)








Dag 6 maandag 23 oktober  via Nagsh-e Rostam naar Shiraz
Met onze eigen bus rijden we naar Shiraz. Onderweg maken we een paar mooie korte stops. We zien onder andere een ijshuis, dat vroeger als koelkast diende en we brengen een bezoek aan het Aghazadeh mansion. In de middag komen we in Naghsh-e-Rostam, hier zijn vier enorme graven, die hoog in de rotsen zijn uitgehouwen. Men denkt dat het de graven zijn van Darius I, Darius II, Xerxes en Artaxerxes. Tegen de avond komen we in Shiraz aan.
We overnachten in het luxe en grote Pars hotelwat helaas iets buiten het centrum van Shiraz ligt.
We dineren in het Seray-e-Mehr teahouse. Druk en toeristisch, maar tegen de tijd dat we klaar zijn komen er meer Iraniers binnen om koffie of thee te drinken en waterpijp te roken.


Dag 7,  dinsdag 24 oktober 
Shiraz
In de ochtend beginnen we met een bezoek aan de Nasir al Molk moskee. Vanwege de zon die door de gekleurde raampjes schijnt is het belangrijk hier vroeg heen te gaan.
Na dit bezoek wandelen we verder naar de Bagh-e-Naranjestan tuin, waar ook een prachtig huis staat met een winkeltje waar ik een tegeltje koop met een afbeelding van een nachtegaal.
Weer verder wandelen naar de Shah e Cheragh Shine. Hier mogen we geen camera's meenemen maar wel telefoon. Er mogen geen foto's van het interieur van de shrine worden gemaakt en als niet moslim mag je er ook niet in.
Van hieruit lopen we via de Vakil bazaar weer terug naar het hotel. We lopen via de Eram Garden aan de overkant van de drooggevallen rivier, maar daar blijkt een hoge entree voor buitenlanders te zijn en niet veel te zien, dus we lopen door. In de avond gaan we in de buurt van het hotel naar een Italaans/Iraans restaurant waar voornamelijk autochtonen komen dineren.







Dag 8, woensdag 25 oktober  via Persepolis naar Esfahan
Met onze eigen bus vertrekken we in de richting van Esfahan. Na een uur rijden arriveren we in Persepolis. Koning Darius de Grote begon in 512 voor Christus met de bouw van dit uitgestrekte paleizencomplex. Met een gids hebben we 2 uur de tijd om rond te dwalen. De entree van Persepolis, twee stenen stieren die op zuilen van zeven meter hoogte rusten, is indrukwekkend. Het meest spectaculair zijn de bas-reliëfs, die 300 meter lang zijn. Haarscherp hebben ze de tand des tijds doorstaan.
We lunchen in het zelfde park als op de weg van Yazd naar Shiraz met meegebrachte broodjes.
In het begin van de avond komen we aan in Esfahan.
Sepahan hotel, Esfahan


Dag 9,  donderdag 26 oktober  Isfahan
Esfahan is buiten kijf de mooiste stad van Iran. Het was sinds 1600 de hoofdstad van de Safaviden. De meeste aantrekkingskracht gaat uit van Meidan-e-Emam, oftewel het Khomeiniplein: een enorm plein van 160 bij 500 m. Het plein wordt ook vaak Nefs-e Jahan-plein genoemd: de halve wereld, want volgens Isfhani's is Isfahan nefs-e jahan! Hier staat de prachtige blauwe Eman moskee. Rijk gekleurde mozaïeken en tegelwerk maken het bouwwerk tot één van de hoogtepunten van de islamitische architectuur.
Schuin ertegenover ligt de Sheik Lotfallah moskee, die tussen de twee ingangen van de bazaar lijkt te zijn gedrukt. Ze heeft geen minaretten maar is heel indrukwekkend door de fraai - zowel binnen als buiten - bewerkte koepel. Esfahan heeft talrijke parken waar veel mensen picknicken.
 We vertrekken om 9.00 uur voor een wandeling, eerst naar Imam plein en bezoeken daar de Imam moskee (entree 200.000 ryals) en daarna een bezoek lotfollah moskee. Via de bazaar lopen we naar de vrijdagmoskee.
In de bazaar worden we meegenomen door een man die zegt een fabriekje te hebben waar koperen schaaltjes en vaasjes worden gemaakt en geemailleerd. Hij neemt ons daarmee naartoe en verleidt mij tot het kopen van een vaasje. Hij brengt ons daarna naar een restaurant.
Dwars door Esfahan stroomde de Zayande rivier, met drie oude bruggen die de oevers met elkaar verbinden.
In de middag lopen we naar deze (drooggevallen) rivier en de voetgangersbruggen die hier overheen lopen.
In de avond gaan we dineren in een Iraans restaurant bij het grote plein.









Dag 10, vrijdag 27 oktober  Isfahan
 In de ochtend gaan we naar Jolfa, de Armeense wijk. We beginnen bij de Vankkathedraal met een groot monument dat de Anmeense genocide herdenkt en de Bethlehem kerk met museum.
Van hieruit nemen we een taxi naar het martelaarskerkhof, waar het heel druk is. We lopen verder naar de rivier waar gezongen wordt bij de brug.
In de avond gaan de naar het Shahrzad restaurant.

Dag 11,  zaterdag 28 oktober via Kashan naar Qom
In de ochtend reizen we verder richting Qom. Onderweg bezoeken we Kashan waar we nadat we in de bazaar wat drinken en rondlopen, een fraai gedecoreerd koopmanshuis bezichtigen. Daarna rijden we verder naar het noorden. Laat in de middag arriveren we in Qom. De bus mag de stad niet in, na lang onderhandelen nemen we met z'n allen een lokale bus naar het stadscentrum. Er wordt een monorail aangelegd maar die is nog niet klaar. We bezoeken de moskee waarin het mausoleum van Massouma, (de zus van de Imam Reza die in Mashhad begraven ligt) is gevestigd. Het mausoleum is niet toegankelijk voor niet-moslims.
Het is druk met pelgrims, opvallend veel vrouwen. In Qom dineren we in het Yazdan Panah House voordat we de nachtelijke rit naar het vliegveld ondernemen. Vanuit Qom is het nog anderhalf uur rijden naar het nieuwe vliegveld Imam Khomeini.








Dag 12,  zondag 29 oktober  Teheran -  Amsterdam
's Ochtends heel vroeg (2:15 lokale tijd) vliegen we terug naar Amsterdam, waar we rond 5:30 aankomen (hier is net de wintertijd ingegaan, tijdverschil nu 2½ uur).
We moeten meer dan een uur wachten op de bagage, zodat er geen probleem meer is met het openbaar vervoer. De stoptrein die ik naar CS neem blijkt door te rijden naar Muiderpoort en loop van daar naar huis. .





route:
route




Links:
Sawadee
Saffraan reizen
KLM
Lonely Planet
Iraanse ambassade Den Haag
Nederlandse ambassade Tehran
VPRO serie Onze man in Teheran (Thomas Erdbrink) 2015


Boeken:
Algemeen:
• 'Te gast in…. Iran', 2016, Informatie Verre Reizen
• 'Iran', Landenreeks, Nies Medema en Sharog Heshmat Manesh,  2008, KIT Publishers
• 'De Perzische Paradox', Shervin Nekuee, serie interviews over paradoxale Iraanse kwesties
• 'Van Esfahan tot Efese - Een reis langs Perzische koningswegen', Nanny de Vries, Hollandia Dominicus

Reisgidsen:
• 'Iran', Dominicusreeks,  Greet van Deursen, Gottmer, 2016
• 'Lonely Planet Iran', 2017, Lonely Planet
• 'Iran' 2017, Bradt
• 'The Silk Road', 2013, Insight Guides

Romans & reisverhalen:
• 'Dochter van Isfahan', Anita Amirrezvani, historische roman 2009, De Boekerij
• 'Stiekem kan hier alles', serie korte verhalen van Eefje Blankenvoort,  2007, Podium
• 'Het vuur van Perzië', Carolien Omidi, 2003, Bert Bakker
• 'Standplaats Teheran', Carolien Omidi, korte verhalen over het leven in Iran, 2009, KIT Publishers
• 'De Miniatuurmeesteres', Carolien Omidi, verhaal uit het Perzië van de 16e eeuw waarin een jonge vrouw tot  het uiterste gaat om haar dromen waar te maken, 2011, Artemis & Co
• 'Mijn leven in Iran', Ana M. Briongos, korte verhalen over haar leven in Iran 1999, Zilverpockets
• 'De Rozentuin', Saadi, poëzie uit de 13e eeuw, Bulaaq
• 'Een karavaan uit Perzië', klassieke Perzische poëzie vertaald door J.T.P. de Bruijn, Bulaaq
• 'De Koning', Kader Abdollah, 2012, De Geus
• 'Het huis van de moskee', Kader Abdollah, 2007, De Geus
• 'Verlangen naar vrijheid', Parinoush Saniee, 2013, Artemis & Co
• 'Achter de sluier het land', Alexander Reeuwijk, 2015, Kleine Uil
• 'Onze man in Teheran', Thomas Erdbrink, Prometheus







Weer:
Teheran (Weerplaza)
Teheran (Time and Date)
Isfahan (Weerplaza)








home
foto's
reizen