Home
Foto's reizen


Japan 2012

11 - 30 april

Maakbare metropolen tussen onvoorspelbare vulkanen

 



7 uur tijdsverschil met Nederland
Na een bezoek aan het Sieboldhuis in Leiden kwam ik op het idee om na 32 jaar weer eens terug te gaan naar Japan. Dit keer met een georganiseerde reis van SNP.
Tijdens mijn reis heb ik een blog bijgehouden en een deel van de foto's staat online.

Japan, het land van hoogbouw, hightech en neonlicht. Waar identiek geklede “salarymen” in supersnelle “bullet-trains” naar hun werk reizen en de Nikkei-index tot nationale geluksgraadmeter is verklaard. Maar het Land van de Rijzende Zon is ook het land van Zen, Shinto en ‘Wa’, is een begrip dat ingetogenheid, eenvoud en harmonie in zich draagt. Wa vinden we in het minimalisme van een tempeltuin, in de inrichting van een traditioneel huis en in de ingrediënten van een “bento” lunchbox. De ingetogen theeceremonie is net zo Japans als de oorverdovende herrie die uit de “pachinko” gokpaleizen klinkt. Tijdens deze rondreis maken we per trein, per bus, te voet en ongetwijfeld in verwondering kennis met de vele tegengestelde aspecten die Japan uniek maken.
In het eerste kwartaal van 2011 kwam Japan in het nieuws door de verwoestende zeebeving die uiteindelijk tot de problemen in Fukoshima leidde. De plekken waar we tijdens deze reis komen zijn altijd veilig genoeg geweest om te bezoeken, zelfs vlak na de ramp. Thans is er helemaal geen reden tot ongerustheid meer, het hele land is veilig om te bezoeken.

Na de drukte van Tokyo zijn de tempels van Nikko een oase van rust en dat slechts op een paar uur treinen vanuit de metropool. In plaats van hoogbouw torenen hier de ceders boven ons uit. Het landschap van het Nikko Nationale park bestaat uit uitgedoofde vulkanen en wetlands waar mooi gewandeld kan worden. De Japanse “onsen” badcultuur staat hier hoog in het vaandel. Via Mount Fuji reizen we naar de voet van de Japanse Alpen. De tijden van Shogun en Samurai worden gekoesterd in de dorpen Tsumago en Magome, fraai gerestaureerde dorpen die langs de oude postroute van Kyoto naar Edo liggen.

Dankzij de tweeduizend boeddhistische tempels en shintoistische schrijnen is Kyoto een bombardement tijdens de Tweede wereldoorlog bespaard gebleven. Deze stad van poëten, filosofen, geisha’s en toeristen verkennen we te voet en per fiets . Via Nara, eerste hoofdstad en bakermat van het boeddhisme in Japan, reizen we naar Mount Koya waar we twee nachten te gast zijn in een tempelhotel. Het Koya San heiligdom is bezaaid met boeddhistische Shingon tempels. De bergachtige omgeving nodigt uit om mooie wandelingen te maken.

De verschrikkingen van de oorlog en de atoombom worden in het Peace Memorial Museum in Hiroshima herdacht. Een bezoek hieraan is een indringende ervaring die ook bewondering oproept voor de levenskracht die duidelijk in de stad voelbaar is. Per trein reizen we naar Nagasaki op het zuidelijke eiland Kyushu. Op de Dutch Slopes en in Holland Street zien we nog restanten van de Hollandse handelsgeest uit de 17e eeuw. Het landschap van Kyushu wordt gevormd door vulkanen, warmwaterbronnen, bossen en glooiende heuvels. Via het schiereiland Shimabara, waar in 1991 Japans jongste berg is ontstaan door een uitbarsting, reizen we door naar Mount Aso National Park, het meest actieve vulkanische gebied van het land.

Foto's staan op picasaweb.
Klik op een afbeelding voor vergroting of start filmpje, op een link voor meer informatie (wikipedia e.d.)

woensdag
11 april


Vlucht van Amsterdam naar Tokyo. Aankomst de volgende dag.
KL 861 Amsterdam - Tokyo vertrek 14.55 aankomst 08.55* uur (10:55 reistijd en 7 uur later)
overnachting in een Boeing 747 nachtvlucht

donderdag
12 april


Aankomst op de luchthaven Narita. Per trein reizen we in ongeveer 1 uur naar Tokyo, de eerste kennismaking met de Japanse spoorwegen. Ons hotel ligt op loopafstand van het station in de wijk Asakusa. Langs de Sumida rivier zien we moderne architectuur en in de straatjes met eethuizen, bars en winkels klopt nog het oude hart van Tokyo. In de middag wandelen we via de markt vol souvenirs, prullaria en “gadgets” naar Senso-ji , een tempel waarin het gouden beeld van Kannon, de boeddhistische godin van het mededogen, gehuisvest zou worden. Volgens de verhalen is het beeld ooit uit de Sumida rivier opgevist maar of het echt bestaat wordt geheim gehouden.
Overnachting in Tokyo
Toyoko Inn Asakusa Komagata
Kaminarimon
1-3-13, Komagata Taito-ku

vrijdag
13 april


Vandaag een excursie door Tokyo met de reisleider. Eerst kopen we een dagpas voor de metro. De metro van Tokyo is berucht in het spitsuur maar toch is het de snelste manier om de metropool te doorkruisen. Strak in het pak geklede “salarymen”, buitenissig geklede jongeren en kinderen in schooluniform zijn verdiept in hun manga strips, spelen met hun mobieltjes of vallen staand in slaap. We bezoeken de Meiji-jingu schrijn en wandelen via het “hippe” Shibuya. Omdat de kersen nog in bloei staan bezoeken we het park waar de japanners ook van genieten. Een oase in de stad. Later op de dag gaan we nog even naar Ginza, waar de grote warenhuizen zijn. Alles op het gebied van elektronica en manga is te vinden in Akihabara, ook Electric City genoemd. Shinjuku is de wijk vol uitgaansgelegenheden, schreeuwende neonreclames en gokpaleizen. Vanaf de bar op de 52ste etage van het Park Hyatt Hotel, bekend uit de film Lost in Translation, ligt Tokyo aan uw voeten.
Overnachting in Tokyo

zaterdag
14 april


Vanaf het Asakusa station boemelen we via de buitenwijken van Tokyo per trein naar Nikko . Twee uur later stappen we een andere wereld binnen. Verscholen in de heuvels van Nikko ligt een uitgebreid complex van schrijnen, tempels en pagodes die allen op de lijst van het Werelderfgoed van Unesco staan. Tussen de torenhoge ceders ligt het 17de eeuwse mausoleum van Tokugawa Ieyasu, eerste despoot van het shogunaat dat Japan 250 jaar lang in zijn greep hield. Na de lunch krijgen we van een lokale gids uitleg over de mooiste heiligdommen. Helaas regent het de hele dag, het gaat ook steeds harder regenen. Naast ons eenvoudige minshuku (guesthouse) bevindt zich een “onsen”, een traditionele Japanse bad waar we aan het eind van de dag dankbaar gebruik van maken.
Overnachting in Nikko, Annex Turtle Inn
HOTORI-AN 8-28 Takumi-Cho

zondag
15 april


Het beboste, vulkanische berggebied rondom Nikko is tot Nationaal Park uitgeroepen. Populair bij Japanners vanwege de vele spahotels en de heilzame warmwaterbronnen. De shuttlebus van het park brengt ons in 1 uur naar de start van de wandeling langs de Yukawa rivier. We volgen een vlonderpad door wetlands, langs watervallen en rondom het Yunuko meer. Het pad is soms moeilijk te vinden tussen de sneeuw, want waar houden de vlonders op? De wandeling eindigt in Yumoto Onsen waar we een verkwikkend heet voetbad kunnen nemen in het in het zwavelrijke, heilzame water.
Overnachting in Nikko

maandag
16 april

Vanaf Nikko reizen we weer per trein terug naar Tokyo. Vanaf hier reizen we verder met de trein naar Fuji-Hakone Nationale Park. Helaas is het niet helder en zien we dus niet hét symbool van Japan uit het landschap oprijzen: Mount Fuji, misschien wel de meest perfect gevormde vulkaan ter wereld. We overnachten in een stadshotel in Fujikawaguchiko, één van de vijf kratermeren die het park rijk is.
Overnachting in Fujikawaguchiko, Fujiyoshida City Hotel
2-7-12, Matsuyama
403-0016 Yamanashi

dinsdag
17 april


Vanaf de oever van het Kawaguchiko meer brengt een kabelbaantje ons naar een uitzichtplatform. In de ochtend is Mount Fuji nog zichtbaar, maar als snel verdwijnt zij achter de wolken. We klimmen door het bos naar Mount Mitsutouge. Na de picknicklunch op de top begint het al snel te regenen en te onweren. Er volgt een prachtige maar glibberige afdaling langs shinto schrijnen die her en der aan de rivier liggen. We komen uit bij het Sengen heiligdom uit 865, gewijd aan Konahana Sahuya Hime, de godin die beschermt tegen uitbarstingen van de Fuji San. Na een bezoek aan de schrijn wandelen we naar de noordkant van het meer. Hier ligt het kleine Art Museum waar een prachtige collectie kimono’s van de kunstenaar Itchiku Kubota wordt geëxposeerd. De rotenburo Tensui-no-yu, een openlucht spa, werd ons beloofd als mogelijkheid voor een warm voetbad, maar dat blijkt gesloten.
Overnachting in Fujikawaguchiko

woensdag
18 april

Via Kofu reizen we per trein naar Matsumoto aan de voet van de Japanse Alpen. Na de lunch bezoeken we het 16de eeuwse Matsumoto-jo, die vanwege de zwart-witte muren ook wel het Kraaienkasteel wordt genoemd. Met de Chuo-lijn boemelen we verder door het mooie vruchtbare Kiso dal naar Tsumago. Tsumago is een dorp op de oude Nagasendo postroute die van Kyoto naar Edo (nu Tokyo) ligt. In 1976 besloot de overheid om het dorp de status van architectonisch monument te geven. Moderne materialen werden uitgebannen en de huizen en winkeltjes werden in oude staat opnieuw opgebouwd. Onze traditionele ryokan (guesthouse) ligt buiten het dorp in het gehucht Otsumago langs de postroute.
Overnachting in Tsumago, Hanaya Ryokan, Nagiso/Tsumago
1811 Otsumago Nagiso-machi Kiso-gun
Nagiso/Tsumago

donderdag
19 april

De Nagasendo “highway” is rond 1600 gebouwd en was alleen begaanbaar per paard en te voet. Op de 544 kilometer lange route lagen 69 poststadjes waarvan Tsumago nummer 42 was. Te voet volgen we de route langs de rivier tot aan Magome, een mooi dorp met vele eethuizen en winkeltjes. Na een korte bustransfer reizen we vanaf Nakatsugawa met de Chuo trein naar Nagayo. Hier stappen we over op de supersnelle Shinkansen express die ons in 35 minuten naar Kyoto, de culturele hoofdstad van Japan, brengt.
Overnachting in Kyoto, Toyoko Inn Gojo-Karasuma
393, Gojokarasuma-cho Karasuma-dori
Matsubara-sagaru Simogyo-ku

vrijdag
20 april

Bijna duizend jaar langs was Kyoto de keizerlijke hoofdstad van Japan. Tot de dag van vandaag is het de stad die het meest te bieden heeft op cultureel gebied: ontelbare tempels en schrijnen, minimalistische Zen tuinen en musea die zowel gewijd zijn aan de moderne Japanse manga (strip)kunst als aan klassieke kunst. In de ochtend kunnen we een aantal van de mooiste tempels en tuinen nabij het centrum van de stad bezoeken. In de middag is er voldoende tijd om te wandelen langs het Filosofenpad of rond te dwalen door de wirwar van kleine straatjes met winkels vol wagashi, verleidelijke zoetigheden die bij de theeceremonie worden geserveerd. Pontocho en Gion zijn de uitgaanswijken met bars, restaurants en theehuizen. Met een beetje geluk krijgt u misschien een glimp te zien van een geisha op weg naar haar afspraak. In Kyoto is het handig om een dagpas te kopen voor de stadbus.
Overnachting in Kyoto

zaterdag
21 april

De tweeduizend tempels en schrijnen die Kyoto telt liggen verspreid over de stad en de heuvels eromheen. Per fiets verkennen we het noorden en westen van Kyoto. Na een bezoek aan Kinkaku-ji , een paviljoen waarvan het bladgouden dak in het water weerspiegelt, fietsen we verder naar de kleine Toji-in tempel die vooral vanwege de ingetogen tuin de moeite waard is. Via het district Arashiyama fietsen we terug naar het centrum van Kyoto.
Overnachting in Kyoto

zondag
22 april

Vroeg in de ochtend reizen we in ruim 1 uur per trein naar Nara. In 710 werd Nara de eerste permanente hoofdstad van Japan om 75 jaar later deze status weer te verliezen. Ondanks de korte bloeiperiode is de invloed van Nara op de rest van het land groot geweest. In Nara werd het boeddhisme tot nationale religie verklaard. De Todai-ji in het park van Nara is het grootste houten gebouw ter wereld, ook al is de huidige constructie uit 1692 kleiner dan het origineel uit 752. Het gebouw huisvest Daibutsu Boeddha, met 15 meter hoogte het grootste bronzen beeld van Japan. Vanwege de regen vertrekken we snel weer uit Nara. Vanaf Nara reizen we per trein naar het Koya San. In deze omgeving liggen meer dan 100 kloosters, en in enkele kun je ook overnachten het gastenverblijf. Wij slapen ook twee nachten in één van deze elegante kloosters, waar we gastvrij worden ontvangen door de monikken en 's avonds een Boeddhistische vegetarische maaltijd krijgen voorgeschoteld.
Overnachting in Koya San, Temple stay at Sekishoin
571, KOYASAN
KOYA-CHO, ITO-GUN, WAKAYAMA
648-0211 Koya san

maandag
23 april

Het heiligdom Mount Koya is gewijd aan het Shingon boeddhisme die door de priester Kobo Daishi in 816 via China naar Japan is gebracht. Koya San ligt op een dicht bebost tafelbergplateau omringd door acht bergpieken. Het Shingon boeddhisme heeft meer dan 10 miljoen volgelingen wiens wens het is om zo dicht mogelijk bij het mausoleum van Kobo Daishi begraven te worden. In de tempel met het graf branden duizenden lantaarns. Tot 1872 was het heiligdom niet toegankelijk voor vrouwen maar nu mag iedereen de tempels bezoeken en in de omgeving wandelen. We bezoeken de meest interessante sites (de begraafplaats) op Mount Koya en in de middag maken we een wandeling over de beboste heuvels in de omgeving (met weinig uitzicht)
Overnachting in Koya San

dinsdag
24 april

Voordat we afscheid van ons klooster nemen kunnen we om zes uur ’s morgens de gebedsdienst bijwonen. Na het ontbijt reizen via Osaka naar Hiroshima. Ondanks de verwoestingen van de atoombom is Hiroshima een stad met een prettige, positieve atmosfeer. In de middag bezoeken we het Peace Memorial Museum waar op integere wijze de verschrikkingen van de oorlog en de atoombom worden herdacht. Een indringende ervaring die niemand onberoerd zal laten.
Overnachting in Hiroshima, Toyoko Inn Hiroshima
2-6-25, Hikari-machi Higashi-ku

woendag
25 april

We verlaten het eiland Honshu en reizen via Hakata (Fukuoka) in 3 uur tijd naar Nagasaki op het zuidelijke eiland Kyushu. Nagasaki is een stad die de meeste banden met de buitenwereld onderhield. Vanwege hun zendingsdrang werden de Portugezen en Spanjaarden in de 17e eeuw uit Japan verbannen. De Hollanders, meer geïnteresseerd in handel dan in zieltjes redden, kregen de piepkleine enclave Deshima in de haven van Nagasaki toegewezen. In Holland Street en in de Glover Garden zijn overblijfselen uit de geschiedenis.Vanwege het slechte weer bezoeken we alleen Deshima, dat is herbouwd als museum en het Nagasaki Prefectural Art Museum, met prachtige houtsneden van Judy Ong.  's avonds bezoeken we China Town waar we ook lekker eten.
Overnachting in Nagasaki

donderdag
26 april

Na het ontbijt vertrekken we per trein naar Kumamoto waar we bij het kasteel en de Suizenji tuinen bezoeken. Daarna stappen we weer op de trein om verder te reizen naar naar Kyushu. In het hart van het eiland ligt het Kuju Aso National Park, het grootste en meest actieve vulkaangebied van Japan. De immense caldeira heeft een omtrek van 128 kilometer waarbinnen rijstvelden, graslanden en dorpen liggen die met een spoorlijn verbonden zijn.
Overnachting in Mount Aso, Pension Aso no,
2138-9 Otohime Aso
Tokeidai

vrijdag
27 april

Mount Aso is de verzamelnaam voor vijf vulkanen die uit het hart van de caldeira oprijzen. De 1506 meter hoge Nake-dake is nog steeds actief. Via de Sensui-kloof klimmen naar de Nake-dake en de Take-dake vulkaan die met 1592 meter de hoogste in het Aso gebied is. De kloof is in het voorjaar roze gekleurd door de azalea’s. Hogerop wanen we ons in een maanlandschap. De Nake-dake is grillig en de laatste 1500 jaar zijn er ruim 150 uitbarstingen geregistreerd. In het georganiseerde Japan neemt men geen risico; langs de kraterrand zijn betonnen schuilbunkers geplaatst en bij een ongunstige windrichting wordt de vulkaan tot verboden terrein verklaard.
Overnachting in Mount Aso

zaterdag
28 april

Vanaf het Daikanbo uitzichtspunt werpen we een laatste blik op de caldeira. Op het Senomoto Plateau volgen we de “milkroad”, zo genoemd vanwege de melkveehouderijen die we onderweg tegenkomen. Heuvelachtige graslanden en beboste gebieden wisselen elkaar af. Bij de actieve Chojabaru vulkaan maken we een korte wandeling over een vlonderpad door het grasland. Niet ver van de vulkaan ligt de 390 meter lange hangbrug Kokonoe Yume Otsuribashi die op een hoogte van 173 meter de kloof Narukogawa overspant. Aan het eind van de middag komen we aan in Beppu waar we in een heel groot en hoog hotel overnachten, we slapen op de 17e verdieping.
Overnachting in Beppu

zondag
29 april

Een lange treindag van 5 à 6 uur via Hakata (Fukuoka) naar Osaka. Deze moderne metropool is een echte “werkstad” met weinig bezienswaardigheden. Maar de keuken van Osaka wordt geroemd en daar zullen we deze laatste avond in Japan van genieten.
Overnachting in Osaka, Chisun Hotel Umeda
1-3-25 Edobori, Nishi-ku, Osaka-shi
550-0002 Osaka

maandag
30 april

Met de trein vertrekken we vroeg naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Amsterdam. Aankomst dezelfde dag met KL 868 Osaka - Amsterdam vertrek 10.30 aankomst 15.25 uur (11:55 reistijd, 7 uur vroeger)

kaartje

 transport trein Japan
metro Tokyo
Bus Kyoto

kaarten
Lifestyle
Tourist map
Lonely Planet

weer weeronline JapanTokyo,    Kyoto,    Hiroshima,    Nagasaki
timeanddate Tokyo, Nagasaki
Yahoo
weather.com

overige info Wandelwaaier
SNP
Startpagina
toeristische info
praktische info
Sieboldhuis Leiden

film


Home
Foto'sreizen