Home Foto's reizen

Zweden 2011

6 - 14 september

9-daagse wandelreis naar Vadstena (over de noordelijkste pelgrimsroute)

achtergrond



Deze pelgrimstocht gaat over de Munkastigen (monnikspad), de Noordelijkste pelgrimsroute van Europa. Dankzij goedbewaarde kaarten uit 1300 is de route goed gereconstrueerd en lopen we in de voetsporen van onze voorgangers van voorbije eeuwen. Oorspronkelijk begon de route vanuit de kathedraal in Trondheim (Noorwegen) en eindigde in het pelgrimsoord Vadstena in Zweden.

Vadstena en de heiligdommen op de pelgrimsroute zijn opgedragen aan de heilige Birgitta. Birgitta is een nakomelinge van het Zweedse koningshuis en is patrones van Zweden en Europa. Zij stichtte een eigen kloosterorde: de Birgittinessen en bouwde een  klooster in Vadstena, dat nu nog steeds door de Birgittinessen wordt gerund. Vadstena is een in de zomer druk bezocht pelgrimsoord met een schat aan goed bewaard gebleven historische gebouwen en religieuze bezienswaardigheden.

Wij liepen een belangrijk deel van de pelgrimsroute om uiteindelijk in Vadstena aan te komen. Op de route bevinden zich de restanten van de enkele kloosters van waaruit monniken in vroegere tijden hun tocht begonnen. Ons startpunt is bij de restanten van het Ramundeboda klooster gelegen in het hart van de pelgrimsroute: "Tiveden".

Het gebied Tiveden, nu bekend om haar Nationaal Park en oernatuur heeft ook een groot historisch erfgoed dat het belang van Tiveden in vroegere tijden weergeeft. Vanwege de onherbergzaamheid werd Tiveden vroeger echter ook gevreesd, rovers lagen op de loer en overvielen de argeloze voorbijganger.

reisroute



De pelgrimstocht voerde ons door een afwisselend landschap bestaande uit bossen, stromende beken, meren, moerassen en rotspartijen. Wij kwamen langs ruïnes van kloosters, oude nederzettingen, authentieke waterbronnen, schuilgrotten en door de natuur zelf gevormde heiligdommen die door monniken gebruikt werden als bezinningspunt op de route naar Vadstena. Namen als offerberg en  altaarsteen spreken voor zich.

Tijdens de reis verbleven wij op Rödjorna. Deze oude Finse nederzetting ligt op de Munkastigen en is van oudsher een pleisterplaats voor de pelgrims. Rödjorna: Centrum voor Natuur en Bewustwording Zweden ligt in het hart van Zweden en grenst aan het Nationaal Park Tiveden. Het landgoed beslaat 26 hectare weide, loofbomen, dennen en rotspartijen en stromende beken. Het centrum is opgezet door Anneke en Aziz en bestaat inmiddels 3 jaar. Er worden diverse cursussen georganiseerd en is tevens Bed & Breakfast.

Het merendeel van de dagen werden we met een busje naar het startpunt weggebracht en aan het eind van de tocht weer opgehaald. Aan het einde van onze pelgrimage verbleven we één nacht in de jeugdherberg van Vadstena.


van dag-tot-dag


Dag 1, dinsdag 6 september
Vertrek per vliegtuig vanaf Amsterdam. Na aankomst in Linköping werden we door Aziz met een busje opgehaald om 1½ uur later aan te komen in Rödjorna wat aan de andere kant van het meer ligt.

Dag 2, woensdag 7 september
In de nacht regent het heel erg hard en ook in de ochtend is het nog niet droog. We worden na de meditatie en het ontbijt met het busje door Aziz bij het beginpunt van de wandeling afgezet, bij de gewelven en nog resterende muren van het oude klooster Ramundeboda. Voordat we daar aankomen drinken we eerst nog koffie met streekgebak in een café in het gemeentehuis van Laxa. Lopend door een afwisselend landschap van bossen en weidse meren bereiken we ons einddoel voor deze dag bij de Altaarsteen. Volgens de pelgrimstraditie vonden de monniken op deze bijzondere plek rust en werd er gebeden. Gelukkig is het meestentijds droog en schijnt zelfs af en toe de zon. Wel gaat het steeds regenen als we even gaan zitten.

Dag 3, donderdag 8 september
In de ochtend worden we door Aziz met de bus bij het begin van de wandeling afgezet, waar we de vorige dag zijn geëindigd. Het tweede gedeelte van de noordelijke route van de Munkastigen voert ons langs een prachtig moeraslandschap naar Gråmon, vroeger Antonimon geheten. In Antonimon vinden we de fundering van de oude herberg waar de pelgrims verbleven. De herberg werd gerund door 2 uitgetreden monniken. We vervolgen onze route verder naar Rödjorna.

Dag 4, vrijdag 9 september
We beginnen vandaag aan het zuidelijke deel van de route. Onderweg vinden we vele oude overblijfselen met een speciale betekenis, de "munka källan" een grot en oude nederzettingen die veiligheid en rust boden aan pelgrims. Met een omweg lopen we terug naar Rödjorna om daar lekker in het zonnetje uit te rusten. De dag begon een beetje bewolkt maar al snel brak de bewolking en de rest van de dag hebben we heerlijk in de zon gewandeld.

Dag 5, zaterdag 10 september
Vandaag voert de route ons door het Nationaal Park, een oerbos met grillige door de ijstijd gevormde rotspartijen. Op dit deel van de route voelen we de sfeer van mysterie en zal het ons niet verwonderen dat hier vele legenden vandaan komen! We wandelen langs het trollenkerkmeer, beklimmen de trollenkerk en de offerberg. Namen verraden dat deze heilige plekken werden gebruikt in zowel de natuurreligie (vikingtijd) als in het christendom. Ook vandaag is het weer een stralende dag. Aan het eind van de dag wordt het wat bewolkt maar het blijft tot de avond droog.

Dag 6, zondag 10 september
We leggen onze laatste etappe over land af naar de kust van de Vättern. Daar vinden we de prachtige intact zijnde heilige Birgitta Kapel in Olshammar. Na aankomst koffie en Zweeds gebak gevolgd door een rondleiding in de kapel van de plaatselijke gids met uitleg over de bijzondere persoon die Birgitta was. Het verhaal over het leven van de heilige Birgitta bereidt ons voor op het einddoel van onze pelgrimage: Vadstena.

Dag 7, maandag 11 september
Het regent 's nachts erg hard en daarom wordt de vaartocht over het meer afgezegd. We zouden vanaf de Birgitta kapel verder per zeilboot de Vättern oversteken naar Vadstena. Een historische route, die in veel reisverslagen van pelgrims wordt beschreven. Omdat het weer opknapt gaan we in de middag toch nog een stukje zeilen op de Vättern. We vertrekken niet vanuit Olshammar maar vanaf Askersund, waar Andrew, de eigenaar van de zeilboot, zijn thuishaven heeft. Na een paar uur zeilen gaan we met het busje verder naar Vadstena. Nadat we een kleine rondleiding krijgen gaan we naar de jeugdherberg waar we zullen overnachten. Het stadje is uitgestorven en na een zoektocht vinden we slechts 1 restaurant dat open is.

Dag 8, dinsdag 12 september
Na het gezamenlijke ontbijt gaan we Vadstena in.
Na een bezoek aan de grote kloosterkerk blijkt het kloostermuseum pas om 12 uur open te gaan en het koninklijk slot is tot mei 2012 gesloten. Het kloostermuseum blijkt wel de moeite waard. In de namiddag gaan we met het busje weer terug naar Rödjorna en genieten van het laatste avondmaal in Zweden.



Dag 9, woensdag 13 september
aan het begin van de middag worden we weer door Aziz naar het vliegveld van Linköping gebracht vanwaar we weer naar Nederland terugvliegen.










informatie

Natuurlijk Reizen
Rödjorma
Vadstena
Sanctabirgitta

tijd en weer

weeronline
timeanddate
yahoo
Zweeds weerbericht

Kaarten

google maps


Home Foto's reizen