Home Foto's reizen

Jordanië 2007

26 mei - 6 juni




Dag 1 - zaterdag 26 mei  -  Amsterdam - Amman

vlucht van Amsterdam naar Amman
Laat in de middag vertrekken vanaf Schiphol naar Jordanië, waar we vlak voor middernacht aankomen. Na aankomst rijden we in 30 minuten naar het Mariam hotel in Madaba. Dit plaatsje ligt veel dichter bij het vliegveld dan Amman en is veel kleiner en rustiger.





Dag 2 - zondag 27 mei  Mount NeboDode Zee - Madaba

Na een duik in het zwembad van het hotel en het ontbijt vertrekken we met een grote bus naar Mount Nebo, vanwaar Mozes het beloofde land zag. Vanaf hier is uitzicht over de Jordaan-vallei en de Dode Zee, maar helaas is het erg heiig. Op de berg zijn enkele mozaïeken in een Byzantijnse basiliek te bewonderen. Vervolgens rijden we via haarspeltbochten naar beneden, naar de Dode Zee. Deze in een natuurlijk dal op ruim 400 meter beneden zeeniveau. We rijden naar een luxe resort met een heleboel zwembaden waar we verder de hele middag doorbrengen De zee bevat zoveel minerale zouten dat hij onleefbaar is voor flora en fauna. De zwarte modder is echter zeer goed voor je huid: smeer je helemaal in, laat het opdrogen en je huid voelt superzacht aan. Het water is zo zout dat je vanzelf blijft drijven, een vreemde gewaarwording..

's avonds gaan we in Madaba uitgebreid dineren met een heerlijke Arabische maaltijd met salades, kofta's, homos en grote ronde broden.



Dag 3 - maandag 28 mei
Jerash

Na een duik in het zwembad en het ontbijt bezoeken we eerst waar Madaba beroemd om is: de mozaïekvloer met een kaart van het heilige land, in de plaatselijke orthodoxe kerk. Na dit bezoek rijden we in ruim een uur naar Jerash, door een heuvelachtig landschap met olijf- en sinaasappelbomen. Jerash was in de dagen van Alexander de Grote (332 voor Christus) bijzonder welvarend. Ooit woonden hier 20.000 inwoners en zij hielden zich voornamelijk bezig met de handel. De stad werd in de achtste eeuw tijdens een aardbeving grotendeels met zand bedekt. Daardoor zijn het theater, de tempels, markt en straten zo goed bewaard gebleven. Rond 1920 werd er een begin gemaakt met opgravingen en restauratie en die gaan tot aan de dag van vandaag door. Er zijn imposante stadspoorten, pleinen omzoomd met zuilen in ionische stijl, theaters en tempels. De tempel van Artemis is een van de belangrijkste en mooiste gebouwen van Jerash maar ook het zuidelijke theater met zijn perfecte akoestiek is indrukwekkend. Onze eigen gids Ibrahim gaf ons uitgebreid uitleg over de geschiedenis van deze bijzondere plaats.



 




Dag 4 - dinsdag 29 mei  -  naar Dana Wildreservaat via Kerak

Na de laatste duik in het zwembad en het ontbijt vertrekken we uit Madaba. Via de King’s Highway gaan we naar het zuiden. De weg is landschappelijk zeer de moeite waard want hij voert langs wadi's (drooggevallen rivierbeddingen) en door valleien met uitzichten over het ruige landschap. Jordanië is beroemd om de prachtige gevarieerde woestijnlandschappen en we stoppen regelmatig voor de magnifieke uitzichten over de kloven. Die zijn soms wel een kilometer diep. We vervolgen onze weg naar Kerak. Deze kruisridderburcht die in 1132 werd gebouwd ligt boven op een hoge rotspartij. We bezoeken deze burcht met ondergrondse gangen met enorme keukens, stallen en slaapvertrekken met meerdere verdiepingen. Na de lunch (het gebruikelijke buffet) rijden we naar het plaatsje Dana, in het gelijknamige natuurreservaat, spectaculair gelegen bovenaan een kloof.

We overnachten in het eenvoudige Dana hotel, een accommodatie die is opgezet door The Royal Society for the Conservation of Nature. Deze instelling is opgericht om toerisme en natuurbescherming te combineren en leidt lokale mensen op tot gids.



Dag 5 - woensdag 30 mei
  - wandelen Dana Wildreservaat, naar Petra

Het Dana Wildreservaat is een van de mooiste parken van Jordanië. Er leven honderden vogels, reptielen en andere dieren. In de ochtend maken we onder begeleiding van een lokale ranger een wandeling van een uur of vier. De ranger geeft uitleg over de vele medicinale planten, de dieren en de eerste bewoners van het gebied.

Na de lunch rijden we naar Petra. Onderweg stoppen we bij Siq Al-Barid (Little Petra). Zoals de naam al zegt is dit vergelijkbaar met Petra maar veel kleiner. Via een kloof, de siq, waarachter een paar uit de rotsen gehouwen bouwwerken. Na dit bezoek gaan we verder naar Wadi Musa. Dit is de moderne plaats naast de oude stad Petra.

Petra is een oude stad van de Nabateërs en is gebouwd in de derde eeuw voor Christus. De stad ligt verborgen in een enorm rotsgebergte en is te bereiken via een nauwe hoge kloof (de siq). In de roze, gele en dieprode rotswanden zijn prachtige gevels uitgehouwen. Het gebied was eeuwenlang onbekend, omdat niemand de weg naar binnen wist. In 1812 ontdekte de Zwitser Burckhardt deze al eeuwen vergeten stad, die alleen bekend was bij de plaatselijke bedoeïenen. De enige weg ernaartoe is een siq (een smalle honderd meter hoge kloof) van 3 km lang vol kleurschakeringen in de rotswanden, van dieproze tot purper en oker. De weg meandert tussen de stenen wanden. Aan het eind staat de voorpost tot de stad, de 'Schatkamer', een uit rozerode rotsen gehouwen monument van 40 meter hoog. Petra-stad is een vallei vol rotstempels, offerplaatsen, graven en heeft een Romeins theater. Dwalend door de stad sta je versteld van de prachtige in de rotsen uitgehouwen gebouwen. Sommige ervan zijn gemakkelijk te bereiken, bij andere kom je pas na een aardige klauterpartij. Steven Spielberg koos Petra als decor voor zijn Indiana Jones-film ‘The Last Crusade’.

’s Avonds bezoeken we Petra bij kaarslicht. Het pad door de siq en het plein voor de belangrijkste bezienswaardigheid, de Treasury of Al-Khazneh is door kaarsen in papieren zakken verlicht.

We overnachten in het Candles hotel in het stadje Wadi Musa, op loopafstand van Petra.









Dag 6 - donderdag 31 mei  -
Petra

Nadat we door een busje iets verderop zijn afgezet begint een spectaculaire wandeling. We lopen via een schitterende route naar het klooster Al Deir, de grootste in de rotsen uitgehouwen façade aan de achterzijde van Petra. Onderweg hebben we uitzicht op diepe kloven en over de veelkleurige bergen. Bijna bij Petra aangekomen moeten we nog een smal richeltje boven een afgrond van 500 meter over. We eindigen onze tocht aan de noordkant bij het 'Klooster'. Na een kop thee gaan we verder. Via een lange trap naar beneden komen we in de vroegere hoofdstad van de Nabateeërs.

Na een uitgebreide lunch met buffet gaan we met Ibrahim als gids de stad verkennen.




Dag 7 - vrijdag 1 juni
- naar Wadi Rum
s morgens bezoek ik nog een keer Petra, helaas is Al-Khazneh gedeeltelijk in de schaduw en daardoor niet mooi te fotograferen, maar heb wel diverse pogingen ondernomen. Een gedeelte van de foto’s die ik gisteren had gemaakt is mislukt omdat de lens van m’n fototoestel vies was. Ik klim nog even naar de ‘High Place of Sacrifice’. Via een 600 treden tellende stenen trap kom je op deze voormalige offerplek. Het uitzicht over de tombes van Petra is de moeite waard.

Na de lunch rijden we naar Wadi Rum, het mooiste en meest toeristische deel van de Jordaanse woestijn. Door het busje worden we bij het bezoekerscentrum afgezet, waarna we met een deel van de groep gaan lopen. Helaas is de uitleg over de te lopen route niet duidelijk en worden we gelukkig na een tijdje door een jeep opgehaald en afgeleverd bij een bedoeinenkamp. Hier krijgen we, nadat we de zonsondergang hebben bekeken een heerlijke maaltijd. We kunnen in een tent slapen maar ik kies er voor om onder de sterrenhemel bij volle maan buiten te slapen.



 




Dag 8 - zaterdag 2 juni - per landcruiser door de woestijn

Na het ontbijt gaan we met een jeep op stap. Op deze manier zien we de hoogtepunten, waaronder enkele bruggen van rotsen en Jebel Faishiyya of Anfaishiyya Rock Art, waar door de Nabateërs en de Thamuds inscripties in de rotsen zijn gemaakt. Onderweg lunchen we ergens in een bedouinenkamp in de woestijn en de trip eindigt bij een ander kamp waar we ook weer in de open lucht slapen na weer een heerlijke maaltijd.



Dag 9  - zondag 3 juni -
Wadi Rum tocht per kameel, naar Aqaba

’s morgens maken we een tocht op kamelen van 3 uur en eindigen aan de noordkant van Wadi Rum bij de spoorlijn, waar we na de lunch door een busje worden opgepikt en naar Aqaba gebracht.
Aqaba is een heerlijk stadje om in rond te wandelen, lekker te eten en te genieten van de zee en het strand.
Het is er behoorlijk warm en we maken met een klein groepje een wandeling langs de kust en bezoeken de overblijfselen van Aqaba castle, een oud Mamluk fort, waar we vleermuizen uit hun slaap haalden. Het museum was heerlijk koel door de airco.
Bij de MacDonalds hebben ze heerlijk ijs.









Dag 10 - maandag 4 juni  - Aqaba
Een dagje naar het strand. Met een shuttlebusje naar het strand van de Royal Diving Club, zo’n 15 km naar het zuiden richting Saoudi Arabië. Je kan hier duikbrillen en snorkels huren, maar de gisteren voor €1,- in Aqaba gekochte duikbrillen (made in China) doen het prima. Er staat een harde wind waardoor ik het niet aandurf boven het koraal te zwemmen. Maar ook van de zijkant is het erg mooi.
Gelukkig waait het flink want het blijkt toch wel 41° te zijn.



Dag 11 - dinsdag 5 juni -
Aqaba

Na nog een ochtend rondhangen in Aqaba en het kopen van een paar souvenirs gaan we In de loop van de dag met een grote airconditioned bus terug naar Madaba.

Na nog een duik in het zwembad is het tijd voor ons laatste avondmaal in het zelfde restaurant waar we ook begonnen aan het begin van de reis.









Dag 12 - woensdag 6 juni -
vlucht terug naar Amsterdam vanuit Amman

Na een korte nacht (slecht geslapen vanwege de warmte, de ventilator maakte meer herrie dan een vliegtuig) vroeg op voor de vlucht terug.
Na een zeer grondige inspectie (ik moest dit keer al m’n batterijen uit de handbagage doen) met Royal Jordanian terug naar Schiphol.

Links Jordanië
Jordan Tourism Board
Lonely Planet
King Hussein
Queen Rania
Royal Society for the Conservation of Nature (RSCN)
Atlas Tours
Routekaartje


























Home Foto's reizen