home
foto's
reizen

Ethiopië 2001

18 juli - 13 augustus











1. Woensdag 18 juli 2001 - Vlucht Amsterdam - Addis Abeba
Vertrek 19.40 vanaf Schiphol (aanwezig uiterlijk 18.10) via Frankfurt




2. donderdag 19 juli - Addis Abeba – Lake Langano
We komen aan in Addis Abeba 7.05 en zakken af naar het zuiden langs de Grote Slenk of Rift Valley, een enorme scheur in de aardkorst die van de Rode Zee doorloopt tot in zuidelijk Afrika. Onze terreinwagens met vierwielaandrijving zijn onontbeerlijk op de moeilijk begaanbare, ongeasfalteerde wegen. De eerste dag valt dat overigens wel mee, het is voor het grootste deel geasfalteerd. De met eucalyptusbomen en dennen bezaaide bergen maken plaats voor een lieflijk, heuvelachtig landschap, bezaaid met uitgestrekte meren. We overnachten in een luxe hotel aan het Langanomeer.
Gewisseld $400,- voor Birr 3300,- Film 1 vol, start film 2


3. vrijdag 20 juli - Lake Langano – Chencha - Arba Minch
Via het hoogland Walaita trekken we door naar Chen­cha, waar de Dorze wonen. De bij­zon­dere bijenkorfhut­ten van wel 12 meter hoog zie je al van verre. Langs een moerasgebied met prachtige watervogels rijden we naar ons hotel in Arba Minch, waar we genieten van het uitzicht over de meren Chamo en Abaya.





4. zaterdag 21 juli - Excursie Nechisar National Park

Vandaag kun je meegaan naar het Nechisar National Park. Vroeg uit de veren voor een wandeling door het woud naar waterbronnen. In deze schitterende omgeving vind je bavianen, mangoesten en vele vogels. Bij het vulkanische meer Chamo ontmoet je misschien de Guji, die in het meer staan te vissen. Op de uitgestrekte grassavanne in het park gaan we op zoek naar de volop aanwezige Burchellzebra, Grantgazelle, Swayne hartenbeest en vogels als de reuzentrap en de grondneushoornvogel. Roofdieren kom je in dit mooie, maar leeggestroopte park helaas vrijwel niet meer tegen. Onder­weg komen we hoogstwaarschijnlijk wel nomaden tegen met hun vee. In de berg­strook tussen de twee meren vinden we dikdiks, water­bok­ken en grote koedoes. We blijven nog een nacht in Arba Minch.



5. zondag 22 juli 2001 - Arba Minch – Konso – Turmi
We maken onze entree in de Omoregio, waar meer dan tien ver­schillende stammen leven met elk hun eigen animistische reli­gies en typische culturele tra­dities. We rijden langs huizenhoge termietenheuvels en katoenvelden. Het landschap wordt steeds kaler en ruiger. Turmi is het reisdoel vandaag, een lange rit. Het is het handelscentrum van drie stammen; de Arbore, de Samei en de Hamer. De Hamer vallen het meest op. De vrou­wen bedekken hun haar, dat ze met rode klei in kleine vlechtjes gevlochten hebben. Ze dragen metalen banden om hun armen, benen en nek. De mannen scheren hun haar in uitzonderlijke kapsels, doen er klei in, en verven deze met beige en oranje kleuren. Daarna stoppen ze er struisvogel­veren in. Men leeft hier voornamelijk van veeteelt. We kamperen in de buurt van Turmi, langs een bijna drooggevallen rivier. Bij aankomst worden we overvallen door jongens die voor een paar Birr willen helpen bij het opzetten van de tent of de was willen doen




6. maandag 23 juli - Turmi
Vandaag is het markt in Turmi; een ontmoetingspunt voor de Hamer, Karo, Arbore en Galeb. Velen lopen in geiten­vellen en zijn versierd over hun hele lichaam. In de meeste sieraden zijn kaurischelpen verwerkt. Er is van alles te koop; van rauwe boter tot geurige kruiden, van prachtige doeken tot schapen, geiten en koeien. Het is een drukte van belang, maar de sfeer is gemoedelijk. We krijgen nog een rondleiding in de school van 1 van de leerlingen, die goed Engels spreekt. Koncho, Urmi rivier.
s Avonds wordt door de chef chauffeur gekookt, waarbij 2 geiten worden geslacht. Ook gaan we naar een dansvoorstelling.


7. dinsdag 24 juli - Turmi – Karo - Mago National Park
We gaan vroeg op weg vandaag want het wordt een lange reisdag. Je maakt kennis met het Karovolk dat bekend staat om de indrukwek­kende lichaamste­keningen en enorme littekens op hun huid. Zij leven van de visserij, landbouw en de jacht op wild. We rijden door het dichtbegroeide Mago National Park. Regelmatig schieten dikdiks en gerenoeks voorbij en met een beetje geluk zien we koedoes, gazellen en inheemse vogelsoorten. Olifanten, buffels en leeuwen zijn inmiddels zeer zeldzaam geworden vanwege de grootschalige jacht door onder andere de Karobevolking. Lunch in Muralle, luxe resort. Film 3 vol, start film 4. We kamperen in het park langs de rivier de Neri, waarin je kunt afkoelen van de warme dag. 's Avonds hoor je de schuwe colobusapen tussen de bomen slingeren en word je in slaap gesust door de vele dierengeluiden van de Afrikaanse bush.





8. woensdag 25 juli - Mago National Park - Jinka
Onze terreinwagens ploeteren zich over een bijna onbegaanbare weg voort naar een Mursi dorp. Daar bewonderen we de vrou­wen die, als teken van schoonheid en status, grote ronde schijven in hun onderlip dragen. Nadat ze er een gaatje in heb­ben ge­maakt, rekken ze hun onderlip jarenlang uit door er ronde­ kleischotels in te stoppen. De grootte van de schotel bepaalt uiteindelijk de waarde van de bruidsprijs. In Jinka overnachten we in een zeer eenvoudig hotelletje naast het vliegveld.


9. donderdag 26 juli - Jinka – Konso
’s Morgens regent het een beetje, als we langzaam we weer op weg gaan naar de bewoonde wereld en klimmen we de hete Rift Valley uit. We bezoeken het kleine dorpje Meka van de Konso, die bekend staan om de angstig kijkende totems, waar­mee ze de graven van hun voorouders marke­ren. De mannen dragen felblau­we hoedjes, terwijl de vrouwen opvallen door hun strak naar achteren gevlochten haar, vastgezet met metalen pijpjes. De terrassen op de heuvels zijn beplant met gierst, waarvan dit volk een eigen wijn brouwt. In Konso overnachten we in een zeer eenvoudig hotel. , wat meer weg heeft van een gevangenis. De Bijlmerbajes is hier een 4 sterrenhotel bij vergeleken.






10. vrijdag 27 juli - Konso - Yabello
We rijden naar Yabello en door naar We bezoeken tijdens een stevige wandeling de Boranastam. Deze mensen wonen boven een oude vulkaankrater en leven van de zoutdelving. We bezoeken ook het dorpje Dublock, waar de inwoners traditiegetrouw zingen als ze water ophalen uit een dertig meter diepe put.
Hotel in Yabello


11. zaterdag 28 juli – Yabello – Hot Springs – Shashemene
Lange rit. Via hotsprings naar Shashemene voor hotel.






12. zondag 29 juli – Shashemene – Awasa – Bale mountains
Dodola naar de Bale mountains, Wahora 3350 m overnachting in hutje.


13. maandag 30 juli Bale mountains – Addis Abeba
Vertrek Bale mountains, in de namiddag komen we aan in Addis Abeba, waar we onze intrek nemen in het Imperial hotel





14. dinsdag 31 juli - verblijf in Addis Abeba
Vrije dag, bezoek aan 2 musea in de regen. Geld gewisseld,$150,- TC. Bezoek aan National Museum, Lucy, het wereldberoemde skelet van een hominide, dat maar liefst 3,5 miljoen jaar oud is. De Ethiopiërs noemen haar liefdevol Dinkinesh wat ‘jij bent prachtig’ betekent. Je vindt haar in het National Museum. Een overzicht van het culturele Ethiopië vind je in het Etnologisch Museum. Slenterend over de Mercatomarkt, de grootste markt van Afrika, kun je werkelijk alles kopen; van speren en zwaarden tot geurige kruiden en sierlijke koffiepotten die iedere familie dagelijks gebruikt bij de traditionele koffieceremonie. In de gezellige wijk Piazza kun je ronddwalen in de drukke winkelstraatjes, op zoek naar oude gebouwen. De in deze buurt gelegen St. Georgekathedraal is door keizer Menelik II gebouwd ter herinnering aan de overwinning op de Italianen in 1889.


15. woensdag 1 augustus - Debre Libanos – Blue Nile Gorge – Dejen
We vervolgen onze reis met een eigen bus. Vandaag wordt een zeer lange reisdag. Houd er rekening mee dat we ruim na donker in Dejen arriveren. We rijden naar het eeuwenoude klooster Debre Libanos, dat op de rand van een 700 meter diepe canyon ligt. Je kunt het klooster bekijken en in deze indrukwekkende omgeving een korte wandeling maken. Er hangt een vreedza­me en devote sfeer. Vervolgens dalen we af in de Blue Nile Gorge; een enorme kloof van een kilome­ter diep, en daarmee vergelijk­baar met de Grand Canyon in de VS. We overnachten in een eenvoudig lokaal hotelletje. Het regent de hele dag.






16. donderdag 2 augustus - Dejen - Bahir Dar

We trekken verder naar de bron van de Blauwe Nijl, het Tanameer. We passeren rommelige dorpjes waar vrouwen in kalebassen op hun rug water sjouwen van de waterbron naar huis. In de mid­dag komen we in de Tana-regio. Hier komt oor­spron­kelijk het Am­haarse volk van­daan, wiens taal nu de officiële taal van Ethiopië is. We over­nach­ten in Bahir Dar, een druk stadje aan de rand van het Tanameer. Ook ons mooi gelegen hotel ligt aan dit meer



17. vrijdag 3 augustus - Bahir Dar
Vandaag kun je Bahir Dar Een boottocht naar de kloosters op de eilandjes van het Tanameer. Tussen de bomen, waarin de apen vrolijk heen en weer slingeren, ontdek je eeuwenoude gebouwen en kun je een glimp opvangen van monni­ken in kleurige gewa­den. In één van deze kloosters, de Tana Kirkos, zou de Ark des Verbonds 800 jaar lang verborgen zijn gehou­den. Koning Salomo schonk deze Ark aan zijn zoon Menelik, die geboren zou zijn uit een kortstondige relatie tussen Salomo en koningin Sheba van Ethiopië.
Film 6 vol, start film 7. Ura Kidane.






18. zaterdag 4 augustus - Tis Issat waterval - Gondar
's Ochtends vroeg uit de veren! We gaan op weg naar het dorpje Tis Abay, waar we een wandeling maken naar de bekende waterval. De Ethiopische bijnaam Tis Issat betekent 'water dat rookt'. Het gedreun van de vijftig meter hoge waterval is overweldigend en de in het och­tendlicht soms zicht­bare regenbogen doen sprookjesachtig aan. In de verte zie je papyrusboten de Nijl oversteken: een gevaarlijke onderneming omdat dit op slechts korte afstand en stroomopwaarts van de waterval gebeurt. We vertrekken naar Gondar, groot gewor­den in de tijd van kei­zer Fasiladas. De al meer dan drie eeuwen oude 'Royal Enclo­su­re' omvat vijf imposante kastelen die voor een deel tijdens een bombardement in de 2e wereldoorlog door engelse bombardementen zijn verwoest. Er schijnt een ingewikkeld web van ondergrondse tunnels te zijn, die zeker het ontdekken waard zijn, maar daar mogen we niet in. Het enige kasteel wat de moeite van een bezoek waard zou zijn, is al een paar jaar wegens restauratie gesloten.


19. zondag 5 augustus - Gondar - Debark

Vandaag zou het volgens de reisbeschrijving marktdag zijn, maar dat klopt niet. van heinde en verre komen dan de mensen om hun waren op de markt te verkopen. Soms bestaat hun koopwaar uit niet meer dan één suikerrietstengel! Je kunt tussen alle koopwaar rondscharrelen en de bijzonde­re streekge­bonden klederdracht bewonderen. We gaan op excursie en bezoeken de kerk van Debre Berhan Selassie, met haar zeer fraaie Kopti­sche decoraties op plafond en muren en de royal enclosure. In de middag rijden we richting het Simiengebergte waar we overnachten in een hotelletje in het plaatsje Debark.







20-22. maandag-woensdag 6/7/8 augustus - Voettocht door het Simiengebergte
Tijdens de wandeltocht door het Simiengeberg­te word je aan alle kanten omringd door fantastische uitzichten, die door de mist onzichtbaar blijven. Net na de regentijd is het één en al groen en als de bloemen in bloei staan is het er een bont geheel. Roofvo­gels als de grote lammer­gier cirkelen hoog boven je hoofd. Geritsel tussen de bomen verraadt de aanwe­zigheid van geladabavianen. Met veel geluk zie je een Simien­se vos of een jakhals. Dieper in het park leeft de Walia Ibex, een geitensoort met uitzon­der­lijk grote horens, die alleen nog in het Si­miengebergte voorko­mt. ­We kamperen bij verschillende basiskampen in de bergen. Op de eerste en tweede dag lopen we zo'n 6 tot 8 uur, op de derde dag enkele uren minder. Onze bagage wordt ge­dragen door pakpaarden. Het is overigens ook mogelijk om de trek­tocht gro­tendeels te paard af te leggen. Je betaalt dan wel wat extra. Uiteraard zijn er alternatie­ven aanwe­zig als je niet aan de loop­tocht wilt deelnemen. Je kunt dan in Gondar achterblijven bijvoorbeeld. Extra overnachtingkosten zijn dan voor eigen rekening. Aan het einde van dag 22 komen we terug in Gondar en daar slapen we in een hotel. De wandelingen gaan niet door vanwege de regen. We kamperen in een tochtige hut en lopen een beetje rond in de omgeving als het wat minder regent. Geen Simien mountains dus.



23-24. donderdag/vrijdag 9/10 augustus - Gondar - Lalibela

We vliegen in de ochtend van dag 23 over prachtig berglandschap naar het ­be­roemde Lalibela, het achtste wereldwonder, waar we overnachten in een goed hotel. Lalibela is het centrum van de koptische kerk en dat merk je. Rond gebeds­tijden weerklinken de reli­gieuze liederen door de omlig­gende vallei en lijk je in een sprookjesdorp vol bijbelse taferelen te zijn beland. In het dorp bevinden zich de imposante kerken, die in de twaalfde eeuw zijn uitgehouwen uit de rotsen. Je kunt je niet voor­stellen dat deze door mensenhanden zijn gemaakt. Er bestaat niet voor niets het verhaal dat engelen hebben geholpen bij het uithakken ervan. Twee dagen kun je ronddwalen door het labyrint van gangen en kloven die de elf kerken met elkaar verbinden. Tel­kens doemt er weer een voor je op en iedere kerk ziet er weer anders uit. Op orthodoxe feestdagen zie je indruk­wekkende proces­sies van gelovigen, voorge­gaan door pries­ters in met gouddraad doorweven gewa­den. Een tocht, te voet of per muil­ezel, naar in de omge­ving gelegen kloosters is zeker een aanra­der. De weg voert langs rieten hutjes en tussen de velden door, waar jongens op het land werken. De bevolking is erg vriendelijk en voor je het weet doe je mee met een familie aan diens traditio­nele koffieceremo­nie. ’s Avonds kun je tej uitproberen, de Ethiopische honingwijn, die in Lalibela volop gebrouwen en gedronken wordt. Op donderdag tour kerken oost, op vrijdag west. Donderdag begint met mooi weer, later regen, ook op vrijdag. Vrijdagavond koffieceremonie.







25. zaterdag 11 augustus - 26. zondag 12 augustus - Lalibela - Addis Abeba
We vliegen niet terug naar Addis Abeba, omdat het vliegtuig niet kan landen ivm de mist en laaghangende bewolking. We worden uiteindelijk door Ethiopian Airways in het meest luxe hotel van Lalibela ondergebracht. ’s Avonds vieren we het afscheid van Ethiopie alvast (zou in Addis gebeuren) en kijken naar een typisch Ethiopische dansvoorstelling. De volgende dag gaan we gewoon op tijd (vertrek 12.00, aankomst 14.30), waar je de laatste dag van je reis doorbrengt. Je kunt je ontdekkings­tocht van Addis voort­zetten en je laatste inkopen doen op de Mercato..


27. maandag 13 augustus- Terugvlucht naar Nederland
Vandaag vliegen we een dag te laat terug naar Amsterdam via Rome en Frankfurt.
Vertrek 10.20, aankomst Schiphol 22.40. Het laatste stukje is tot het eind onzeker, uiteindelijk vliegen we met de KLM terug vanuit Frankfurt.













home
foto's
reizen