home
foto's
reizen

Ecuador 2000

9 - 31 juli










1. Zondag 9 juli – Vertrek uit Amsterdam
Je vertrekt vanuit Amsterdam met de KLM naar Quito.





2. maandag 10 juli – Aankomst in Quito
Je komt ‘s morgens vroeg aan in Quito. Op het vliegveld word je opgewacht door onze reisleid(st)er en naar het hotel gebracht, dat in het oude centrum ligt. De rest van de dag ben je vrij om de 2 miljoen inwoners tellende hoofdstad van Ecuador te verkennen. Quito was eeuwenlang de hoofdstad van het rijk der Quitu’s en van 1487 tot 1533 de hoofdstad van het noordelijke Inka-rijk. Ondanks diverse aardbevingen zijn veel gebouwen uit de Spaans-koloniale tijd bewaard gebleven. Zeer interessant zijn het San Francisca-klooster (1538) met de drie kerken, het San Augustin-klooster, de kerk van La Merced en de jezuïetenkerk Compañia (prachtige koepels en massief gouden altaar). Door haar unieke oude centrum is de stad Quito door de Unesco bestempeld als ‘Cultureel Erfgoed der Mensheid’. Quito heeft door de hoge ligging (2800 m) een heerlijk koel klimaat, al kun je op deze hoogte in het begin wat sneller vermoeid raken dan je gewend bent.
QUITO
Hotel Real Audiencia
Bolivar 220 y Guayaquil
(Plaza Santa Domingo)
Quito


3. Dinsdag 11 juli – Quito - Nationaal Park Cuyabeno
We vertrekken ‘s morgens vroeg voor een lange, prachtige rit per bus naar Lago Agrio. Na het vertrek uit Quito gaan we over een van Ecuadors hoogste passen (4200 m) en zakken vervolgens via uitgestrekte nevelwouden af naar het tropische laagland. In de middag komen we aan in het stadje Lago Agrio, aan de rand van ‘s werelds grootste tropische regenwoud, het Amazone-bekken. Hier stappen we over in een ‘ranchero’, een open bus met een houten opbouw, die ons door de warme jungle naar het Nationaal Park Cuyabeno brengt. Je kunt ook op het dak van de ‘ranchero’ plaatsnemen, vanwaar je een nog mooier uitzicht hebt op het langsglijdende groene Amazone-regenwoud. Na drie uur rijden over een deels ongeasfalteerde weg arriveren we bij onze overnachtingsplaats ‘El Puente’ aan het riviertje Cuyabeno. Je bent dan al in het park. Door de geluiden van de jungle, met name in de schemer en de avond, hangt hier een zeer speciale atmosfeer. We overnachten in tenten of onder muskietennetten in ‘cabañas’, open houten Indianenhuizen op palen.



4. woensdag 12 juli – Nationaal Park Cuyabeno
Het Nationaal Park Cuyabeno is een van de weinige ongerepte regenwoudgebieden van Ecuador. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het gebied rond de Napo-rivier bij Mishuallí. In dat laatste gebied, waar Baobab enkele jaren geleden nog naar toe ging, heeft men veel oorspronkelijk woud gekapt voor landbouw. Het daar nu nog aanwezige bos is geen primair regenwoud en er leven nog maar weinig dieren. Dit in tegenstelling tot Cuyabeno, waar we veel kans hebben op het zien van dieren zoals kaaimannen, hoatzins, toekans, apen en piranha’s. Vroeg in de morgen vertrekken we per gemotoriseerde houten kano de jungle in over het riviertje Cuyabeno naar een van de veertien lagunes van het park. Het riviertje slingert zich door het maagdelijke, onaangetaste regenwoud. Tijdens de vier uur durende boottocht zal onze gids uitleg geven over de vele tropische planten- en diersoorten die we onderweg zien, waaronder veel vogels zoals toekans, visarenden, papegaaien, gieren en de hoatzin, een nauwelijks geëvolueerde vogel uit de oertijd die het symbool is van het Cuyabeno-reservaat. Ook apen kom je onderweg vaak tegen. De voedselrijke lagunes van Cuyabeno worden door tientallen soorten trekvogels bezocht die vooral ‘s ochtends hier eten. Op een eilandje in de lagune is ons tweede kamp, ook in een ‘cabaña’. Na de lunch maken we een korte wandeling door de jungle of gaan we zwemmen in de lagune. Alle maaltijden tijdens ons verblijf in het park worden voor ons klaargemaakt en met je verrekend door de reisleiding. Als de avond is ingevallen kunnen we met een kano in de lagune op zoek gaan naar kaaimannen en waterslangen, die met name ‘s avonds en ‘s nachts het actiefst zijn.


5. Donderdag 13 juli – Nationaal Park Cuyabeno (regen)
In de ochtend maken we een wandeling van zo’n drie à vier uur door het regenwoud. Tijdens de tocht zal onze gids uitleg geven over verschillende exotische planten en insekten. In het park wonen Siona-Indianen, die wel contact hebben met de westerse beschaving maar er een eigen levenswijze met veel tradities op na houden.Veel van deze planten worden door de lokale bevolking als geneesmiddel gebruikt. Verder zullen we ‘s middags al peddelend de kleinere lagunes verkennen en kan er gevist worden op piranha’s, manoeuvrerend door een wirwar van ‘macrolobios’, een grote accacia-soort die in het water groeit. Deze bomen zijn vaak begroeid met varens, orchideeën en bromelia’s. In de middag kan gezwommen worden in de lagunes waar soms zoetwaterdolfijnen te zien zijn. ‘s Avonds is er weer een kano-expeditie om het nachtleven rond de lagune te observeren.




6. vrijdag 14 juli Cuyabeno - Peguche (2300m) (regen)
Vroeg in de ochtend keren we per kano terug naar ‘El Puente’, waar onze jungle-tocht begon. Een ranchero brengt ons terug naar Lago Agrio. Vervolgens nemen we het vliegtuig van Lago Agrio naar Quito . Daar staat de bus op ons te wachten om ons naar Peguche in de Andes te brengen waar we in de avond aankomen. We overnachten de komende drie nachten in een eenvoudig, maar erg gezellig pension in dit Indianendorpje.


7. zaterdag 15 juli Peguche, bezoek markt Otavalo
De zaterdagse markt in Otavalo is een van de beroemdste markten in Zuid-Amerika. Vroeg in de ochtend kan een veemarkt iets buiten de stad bezocht worden, en later op de ochtend is er een markt met felgekleurde geweven stoffen uit de gehele omgeving. Met name het centrale deel van de markt op de Poncho Plaza wordt veel bezocht door toeristen. Otavalo is verder een sfeervol plaatsje en een centrum van oude Indiaanse tradities. Indianen uit dit gebied claimen de enige directe afstammelingen te zijn van de Inka’s. De mannen hebben het haar in een lange vlecht op de rug en de vrouwen dragen een karakteristieke zwart-blauwe klederdracht met fraaie sieraden. Je kunt deze markten vanuit Peguche, dat op loopafstand van Otavalo ligt, op eigen gelegenheid bezoeken. Ook kun je het nabijgelegen stadje Cotacachi bezoeken, deze plaats is bekend om het kwalitatief goede leerwerk.




8. zondag 16 juliPeguche, bezoek Cuicocha
Vandaag gaan we naar Cuicocha, een oude geërodeerde vulkaan, waar we een vier uur durende wandeling maken langs het prachtige azuurblauwe kratermeer. Cuicocha is een deel van het Cotacachi-Cayapas ecologisch reservaat, een beschermd gebied dat uit verschillende vegetatiezones bestaat. Onze wandeling volgt de kraterrand en gaat door een weelderige en grotendeels ongerepte hooglandvegetatie, met een grote verscheidenheid aan planten, waaronder de orchidee en puya. Tijdens de wandeling heb je een weids uitzicht over het kratermeer waarin twee vulkaaneilandjes liggen, en het omliggende hoogland. Bij helder weer kun je hier de bergtoppen van de Imbabura, Cotacachi en de Cayambe zien liggen.


9. maandag 17 juliPeguche - Maquipucuna
In de ochtend gaan we per bus naar het natuurreservaat Maquipucuna op de berghellingen van de Andes. Het reservaat is opgezet in samenwerking met de lokale bevolking, waarvan een deel ook werkzaam is in het reservaat en het biologisch onderzoekscentrum waar we overnachten. In het dorpje Yunguilla stappen we over in een camionetta (pick-up) die ons aan het begin van een pittige wandeling brengt. Je hoeft weliswaar met name naar beneden te lopen, vanaf ongeveer 2600 tot 1300 meter, maar de condities daarvoor zijn niet altijd even makkelijk. Het eerste deel van de wandeling gaat over een breed pad met mooie vergezichten. Na anderhalf uur gaat het pad over in zogenaamde culuncos, eeuwenoude uitgesleten paden waarover tot voor kort goederen per ezel, vooral zelfgestookte drank, werden vervoerd richting Quito. Na zo’n 4 à 5 uur komen we aan bij een rivier waar we kunnen lunchen. We lopen na de lunch nog ongeveer een uur, licht stijgend, naar de cabañas van Maquipucuna. Onderweg maak je al kennis met de rijke dieren- en plantenwereld van dit park. Degenen die niet zo lang willen wandelen kunnen een kortere wandeling maken in Yunguilla en daarna met de bus naar Maquipucuna rijden. We verblijven hier twee nachten in eenvoudige ‘cabañas’ in vierpersoonskamers, midden in het nevelwoud. De maaltijden, samengesteld uit lokale produkten, worden voor ons bereid door mensen uit de streek.







10. dinsdag 18 juli – Maquipucuna
In de ochtend ( vertrek om 6 uur) maken we een wandeling door het nevelwoud onder leiding van een gids met veel kennis over de flora en fauna van het gebied. Daardoor krijg je een mooi beeld van de verschillen tussen het nevelwoud en het tropische regenwoud zoals je dat in het Cuyabeno-park aan het begin van deze reis hebt gezien. In dit gebied komen vele soorten vogels voor, zoals toekans, ara’s, ijsvogels en kolibri’s. Daarnaast zijn ook poema’s, ocelotten, brilberen, vleermuizen, diverse soorten apen, tapirs en massa’s vlinders vaste bewoners van het reservaat. Als je veel geluk hebt kun je ze zien. In de middag kan er gezwommen worden in de rivier of kun je uitrusten in een van de hangmatten op de veranda van de ‘cabañas’.


11. woensdag 19 juli Maquipucuna - Lasso (2800 m)
Vandaag rijden we zuidwaarts over de ‘Avenida de los Volcanes’, de centrale weg door het hoogland met uitzicht op diverse vulkanen waaronder de Cotopaxi. We overnachten in een van de mooiste en oudste ‘haciendas’ van het continent, La Cienega, gesticht in 1588. In de middag heb je de ruimschoots de tijd om te genieten van deze historische plek of te uit te rusten in de mooie tuin van deze hacienda. Het centrale gebouw van de oude boerderij is omgebouwd tot luxieus hotel en zelfs de wetenschapper Humboldt was ooit een van de gasten van de familie Lasso.






12. donderdag 20 juli Lasso - Saquisilí - Cotopaxi
In de ochtend bezoeken we de nabijgelegen donderdagmarkt van Saquisili, waarschijnlijk de mooiste Indiaanse markt van Ecuador. Het gehele, anders zo rustige, dorp is omgetoverd tot een levendige, kleurrijke markt met buiten het plaatsje een veemarkt. Daarna begeven we ons naar het Cotopaxi Nationaal Park, waar de kegelvormige Cotopaxi-vulkaan met zijn besneeuwde top tot een hoogte van 5897 m reikt. De Cotopaxi is de op een na hoogste actieve vulkaan ter wereld. We rijden met onze bus door verschillende vegetatiezones tot de vrijwel onbegroeide hellingen op zo’n 1000 meter onder de top. We wandelen vervolgens tot een berghut, vanwaar we een indrukwekkend uitzicht hebben over de hoogvlakte. Het gaat sneeuwen en we gaan daarna niet verder. Ik krijg opeens enorme last van hoogteziekte. Na terugkomst in het hotel ga ik op bed liggen en is de hoofdpijn weer snel verdwenen.
We overnachten weer in Lasso.


13. vrijdag 21 juliLasso - Urbina
Via de ‘Avenida de los Volcanes’ rijden we in de ochtend naar Baños, waar we tussen 11-15 uur verblijven. Het stadje is bekend om haar warmwaterbronnen die een geneeskrachtige werking zouden hebben. De basiliek is een bezoek waard vanwege de met teksten verrijkte schilderijen die getuigen van de vele wonderen die hier door toedoen van de Maagd van het Heilige Water zouden zijn gebeurd. Grenzend aan de basiliek bevindt zich een van de meest curieuze musea van Ecuador dat vol hangt met schilderijen van bloederige ongelukken, explosies en branden die mensen hebben overleefd dankzij een wonder van de Maagd. Een andere mogelijkheid is het maken van een zeer mooie wandeling langs de dichtbegroeide kloof van de Pastaza-rivier. Daarna rijden we door naar Urbina, waar we overnachten.






14 zaterdag 22 juli Urbina – Riobamba
lopen + bus naar Riobamba.
’s Ochtends rijden we naar de Chimborazo. Via een prachig páramo landschap bereiken we de voet van de besneeuwde bergtop. Hier maken we een korte wandeling door het indrukwekkende berglandschap en lopen naar een berghut die op 5000 m hoogte ligt. Daarna reizen we met de bus in enkele uren naar Urbina, het hoogstgelegen treinstation van Ecuador (3600 m). Vanaf dit treinstation, waar nog slechts eenmaal per week een trein langskomt, heb je een prachtig uitzicht op de Chimborazo (6310 m). Het oude stationsgebouwtje, gelegen aan de in Spaanse tijden aangelegde hoofdweg van het land, fungeert nu als herberg en we overnachten er op slaapzalen. Het is een vrij simpele accommodatie, maar de unieke lokatie maakt het alleszins de moeite waard. In de omgeving maken we ‘s middags een wandeling langs verschillende dorpjes en zien we hoe de bevolking het land handmatig bewerkt en hun vee hoedt.



15. zondag 23 juli - Riobamba - Alausí - Nariz del Diablo - Paute
Vandaag is het een lange, maar gevarieerde en boeiende dag. Vertrek 7 uur. In de vroege ochtend kun je een zeer spectaculaire treinreis maken of gewoon met de bus meerijden . Tijdens de treinrit stijgen we van Riobamba op 2600 m tot 3000 m om daarna af te dalen via Alausí naar Huigra op 1300 m. Onderweg op de stationnetjes is het een drukte van belang, in tegenstelling met het desolate landschap waar je doorheen rijdt. Een groot deel van de rit zul je bovenop het dak van de wagons kunnen maken. Het is een fantastische ervaring om in de buitenlucht vanaf de trein de Andes aan je voorbij te zien trekken. Vanuit Alausi maakt de trein een aantal scherpe haarspeldbochten en komt aan bij de Nariz del Diablo (Duivelsneus), waar de trein door de steilte van de helling alleen maar door middel van vooruit- en achteruitgaande bewegingen, zigzagsgewijs naar beneden kan. Een indrukwekkend schouwspel in een prachtig berglandschap. Wie niet met de trein mee wil kan met de bus meerijden. Vanuit Huigra gaan we met de daar op ons wachtende bus terug de Andes in naar Paute, waar we de hele middag de tijd hebben. Paute ligt in een vallei waar je heerlijk kunt wandelen, een zilverdorpje in de buurt kunt bezoeken of wat kunt luieren aan de rand van het zwembad.






16. maandag 24 juli Paute - Cuenca (2400 m)
We reizen naar Cuenca, voor velen de mooiste stad van Ecuador. Cuenca is de derde stad van het land met slechts 170.000 inwoners. Nog sterker dan in Quito kom je hier het koloniale verleden tegen. De oudste gebouwen dateren uit het eind van de 16e en het begin van de 17e eeuw. Langs de Tomebamba-rivier staan nog verscheidene statige koloniale herenhuizen. De kathedraal met haar hoge azuurblauwe koepels is zeker ook de moeite waard. Cuenca is verder een belangrijk cultureel centrum en herbergt een aantal interessante kunstgalerijen en musea. Ook kun je een bezoek brengen aan enkele Indiaanse dorpjes in de omgeving die bekend staan om hun warme baden en handgemaakte sieraden en textiel. We overnachten in een van de klassieke hotels aan de Tomebamba-rivier.


17. dinsdag 25 juliCuenca, excursie naar Ingapirca
Vrije dag in Cuenca. Het is mogelijk om hiervandaan Ingapirca te bezoeken. Onderweg heb je de mogelijkheid om een wandeling te maken langs kleine dorpjes waar je getuige bent van het dagelijks leven op het platteland. Ingapirca is de grootste Inka-ruïne in Ecuador. Dit monument zou ongeveer 50 jaar voor de Spaanse invasie zijn gebouwd onder de laatste Inka-koning, Atahualpa, die in 1533 door de Spanjaarden werd omgebracht. Ingapirca zou voor religieuze en ceremoniële, maar ook voor strategische doeleinden van belang zijn geweest. Het centrale bouwwerk, de Tempel van de Zon, laat het unieke vakmanschap van de Inka’s zien: ongelijkvormige bouwstenen met absolute precisie in elkaar laten passen zonder gebruik van mortel.






18. woensdag 26 juli Cuenca (3500 m)
staking en blokkades, bezoek musea in Cuenca.
In het hoogland, 30 km ten westen van Cuenca, ligt El Cajas. El Cajas is een uniek natuurpark dat bekendheid geniet vanwege zijn ruige, vrijwel onaangetaste páramo-landschap met daarin verspreid zo’n 300 kleine meertjes. Het park ligt op een hoogte van 3000 tot 4500 m. De bloemrijke páramo-vegetatie is kenmerkend voor het Andes-hoogland. We maken een wandeling van ongeveer vier uur door dit prachtige gebied waar vele soorten vogels leven, waaronder de zeldzame condor, symbool van de Andes. Als je deze wandeling te lang of te zwaar vindt, kun je besluiten deze dag in Cuenca door te brengen.


19. donderdag 27 juli Cuenca - Guayaquíl - Puerto López
Vandaag rijden we per bus de Andes uit en dalen af naar zeeniveau. Onderweg zie je het landschap langzaam veranderen van een berglandschap naar een vruchtbare tropische kuststrook waar veel bananenplantages te vinden zijn. Via de brug over de Guayas-rivier bereiken we aan het begin van de middag Guayaquíl, de tweede grote stad van Ecuador en het economische hart van het land. De rest van de groep reist met de bus door naar Puerto López, aan de kust.






20. vrijdag 28 juli – Puerto López, excursie Isla de la Plata
Vandaag maken we een excursie per boot naar het Isla de la Plata dat ook wel klein-Galápagos genoemd wordt, omdat hier een deel van de diersoorten leeft die ook op de Galápagos voorkomen. Hier kun je onder andere de blauwvoet-, de gemaskerde- en de roodvoet Jan van Gent maar ook de fregatvogel en Galápagos albatros zien. Verder zien we er zeeleeuwen en soms zelfs walvissen. De excursie duurt de hele dag. Tevens kun je gaan wandelen in het Nationaal Park Machililla, een tropisch kustwoud waarin onder andere leguanen, hagedissen en roofvogels voorkomen.


21. zaterdag 29 juli – Puerto López - Guayaquíl
Vandaag reizen we per openbaar vervoer bus terug naar Guayaquíl waar we overnachtingen in een hotel in het centrum van de stad. Je kunt in deze grote havenstad bij een van de restaurants aan de boulevard terecht voor een lekker vismaal.






22. zondag 30 juli –
Vertrek naar Amsterdam
In de ochtend word je naar het vliegveld gebracht voor je terugvlucht naar Amsterdam.


23. maandag 31 juli – Aankomst in Nederland






home
foto's
reizen