HET TWEEDE DAGJE UIT VAN DIT JAAR

Voor deze schitterende heide-natuurtocht vertrokken we van het JBI om 9 uur in de mist. Maar al gauw werd het de zonnigste dag die we ons maar konden wensen. Eerst rechtstreeks naar SCHERPENZEEL voor koffie en appeltaart. Daarna reden beide bussen, elk met een gids, een route van ruim 2 uren. Onze gids Kees wist veel van de omgeving en zat vol moppen, overigens hadden we die van de omgewaaide koeien al vaker gehoord! Scherpenzeel, grotendeels verwoest in de oorlog, is herbouwd. Kees wees ons op de vele nieuwbouw met aparte dakconstructies en de herstelde kerk van ca. 1500. Gezien het vele gras en de maïsteelt is veeteelt hier het belangrijkste middel van bestaan.
RENSWOUDE, het volgende dorp, heeft veel oude huisjes uit de 17de eeuw. Het kasteel was moeilijk te zien door het dichte bladerdak, wel de indrukwekkende koepelkerk uit 1639.
Dan DE KLOMP, op de provinciegrens (met de Grenshoeve, momen­teel een Asiel Zoekers Centrum). In de vorige eeuw waren hier veel tabaksplantages. Verder links en rechts maïs en bij een boerderij een enorme stier, die het binnenkort druk krijgt!
Dan de gemeente EDE,sinds kort bekend om z'n Kernhemse kaas. Nu reden we de uiteindelijke bestemming op: de HEIDEVELDENvan EDE en GINKEL (de hei was nog wel paars, maar al over z'n hoogte­punt heen) met achter ons aan: de enorme schaapskudde (ca. 250) met herder en hond. In deze tijd komen haast elke dag één of meer bussen, de schapen zijn gewend aan de emmers brood, de hond wordt getrac­teerd uit de emmer worst als hij de schapen bij elkaar houdt. Als hier, zoals gevreesd, geen subsidie meer voor verleend wordt, is het afgelo­pen met zowel schaapskudden als hei! !. Binnenkort worden de rammen tussen de schapen gestuurd, inmiddels zoekt de herder de zwakste schapen eruit, die dan "in de WAO mogen". Veel passagiers gingen naar buiten en maakten foto's, we verbaasden ons over de ranke pootjes, die de hele vracht toch maar in evenwicht moeten houden. Van één schaap komt 3 kilo wol, (geen beste kwaliteit) ze krijgen vergele­ken bij het beroemde Texelse schaap geen best voedsel. Met bewonde­ring zagen we hoe de speciaal voor dit doel gefokte Border-collie de schapen bij elkaar joeg en hield. Op deze heidevelden is elk jaar op 16/9 de herdenking van de slag om Arnhem met, net als toen, de landing van de parachutis­ten. Vorig jaar sprongen er nog een paar 80-jarigen mee.
Dan gingen we weer op weg, zagen hoe in de verte de bossen van WOLFHEZE al gingen kleuren, nog even en ze zijn kaal en is er weer zicht. We reden terug, naar kruispunt "de Driesprong" en zagen veel coniferen-kwekerijen. Reden nu door de GELDERSE VALLEI die doorloopt tot de Veluwe.
Kees wees ons op de grote keisteen opzij van de weg, in de loop van de jaren uit de grond naar boven gekomen. Bij Amersfoort liggen er wel 13. Dan het dorpje WEKEROM met afwisselend oude huisjes tussen veel nieuwbouw en karakteristieke 'Utrechtse' boerderijen: 4 ramen bene­den, 2 boven en de deur opzij.
LUNTEREN: veel oude kippenschuren, het eierdorp BARNEVELD, (beroemd om zijn koffiebruine eieren), Jan van Schaffelaar zou hier in 1492 van de toren gesprongen zijn. Op de rotondes zien we grote stenen eieren (aan kettingen)liggen. Door een streek met r. en l. bungalows van rijk geworden kippenboeren, langs ACHTER­VELD met z'n in begin '60 gerenoveerde molen en een grote wei vol scharrelkippen, wat zullen die lekkere eieren leggen!! Dan weer terug naar SCHERPENZEEL voor de lunch, waarvandaan we om ca 3.10 op weg gaan naar de Zoete Inval.
Via WOUDENBERG, via veel binnenwegen in en om SOEST, langs
PALEIS SOESTDIJK, we zagen veel scholieren op de fiets die elke dag vanuit al die dorpen naar school in AMERSFOORT moe­ten.
Via de A1 waar we, inmiddels in de spits, de wisselstrook van-uit Amsterdam in gebruik zagen.
In Amsterdam had onze chauffeur nog een verrassing. Toch nog te vroeg voor het diner, kregen we een enorme rondrit: langs
IJBURG in ONTWERP, door de PIET HEINTUNNEL, langs alle nieuw-bouw van de OOSTELIJKE EILANDEN, langs KATTENBURG, het Marine-Etablissement, langs het IJ via Haarlemmerweg en Halfweg naar de Zoete Inval waar een heerlijk diner werd opgediend!
Uiteindelijk werden we op tijd weer bij het JBI afgezet.
Wat een dag!!
Clazien Faddegon.