SUIKERBIETEN
"Hé, ik zie helemaal geen vrachtauto's met bieten staan! De suikerbietencampagne moet toch al lang begonnen zijn!" We reden over de spoorwegovergang bij Halfweg richting suikerfabriek aan de Haarlemmerweg. "Trouwens... er komt ook geen rook uit de fabriek. Wat zijn ze laat dit jaar!", constateerde ik verbaasd. "Die fabriek is toch al lang gesloten, wist je dat niet?", zei Peter. "Nee, sinds wij geen auto meer hebben, komen we hier nauwelijks meer." "Weet je nog, hier in die suikerfabriek speelde zich destijds dat televisiestuk "de Fabriek" af. Misschien herhalen ze het nog wel eens. 't Is nou historisch!", opperde Iet. "Hadden jullie dat nou ook, als je in 't najaar tijdens de bietencampagne hier langs kwam en die doordringende weeë lucht rook, dat je onwillekeurig aan de laatste oorlogswinter moest denken?" "Ja, bietenpulpkoekjes!", viel Iet enthousiast in. "Nou, en die glibberige, gladde binnenwegen, als 't regende, dat hoorde er ook altijd bij. Er werd dan op de radio bij de verkeersinformatie nog speciaal voor gewaarschuwd." Nieuwsgierig vroeg ik later zelf telefonisch inlichtingen bij de fabriek en hoorde dat de laatste suikerbietencampagne in het najaar van 1991 was gehouden. Sinds de oprichting van de fabriek in 1863 was er elk najaar zonder onderbreking een campagne gestart, uitgezonderd in de laatste oorlogswinter. In die winter '44-45 toen suikerbieten in het hongerende westen in het distributierantsoen werden opgenomen, had iedereen namelijk z'n eigen suikerbietencampagne thuis. Dag in dag uit rook je overal de weeë lucht van de bietenpulp, die urenlang op de noodkacheltjes stond te pruttelen. Wie het wat beter had, bleef het minachtend "beestenvoer" noemen, maar voor de noodlijdende bevolking was het een welkome aanvulling op de 500 gram brood die uiteindelijk nog maar per week werd verstrekt. Omstreeks half januari 1945 kregen we voor de volgende distributieperiode voor het eerst drie kilo suikerbieten per persoon (voor zover voorradig) en gingen we noodgedwongen zelf aan 't experimenteren. Destijds wendde het ANP zich tot bevoegde autoriteiten met een verzoek om inlichtingen: "Er waren beschouwingen verschenen over de verwerking van suikerbieten in brood, waardoor het mogelijk zou zijn het rantsoen te vergroten." Maar: "Rauw verwerken in het brood is geen succes (te zwaar verteerbaar). Wil men de bieten eerst koken dan kost dat te veel kolen, waar gebrek aan is en er is ook gebrek aan laadruimte, voor het vervoer van kokerij en maalderij naar bakkerij. Rantsoenverhoging door het verwerken van suikerbieten in brood is "vooralsnog" dus niet te verwachten" - aldus dit krantebericht van 3 februari 1945. We aten wel meer bizarre dingen in die hongerwinter: bloembollen (hoewel ze giftig waren), of brood, gebakken van gemalen spinaziezaad. Dit kon aanleiding geven tot gevaarlijke darmverstoppingen, waarbij operatief moest worden ingegrepen, aldus een waarschuwing in de pers. Maar wat doe je als je honger hebt? We lezen vol afgrijzen dat kinderen in Somalië zand eten om het hongergevoel te verdrijven. Vergeleken daarmee waren suikerbieten dus nog niet zo slecht. En koekjes van bietenpulp (vermengd met wat meel - als je daar aan kon komen!) smaakten op een verjaardag bijvoorbeeld beslist niet minder lekker dan een punt boterkoek nu: 't is maar wat je gewend en hoe je verwend bent! Maar de karakteristieke wee-zoete lucht kreeg je het huis niet meer uit en die herkenden we later elk jaar tijdens de bietencampagne zodra we Halfweg naderden. De suikerbieten uit Noord- en Zuid-Holland gaan voortaan voor verwerking naar Groningen en Breda. Dat is ver van de Randstad en WO II is lang geleden. Zal hier eindelijk de jaarlijkse suikerbietencampagne gehouden worden zonder gedachten-associaties aan oorlog en honger van toen? |